New York Times-sjoernalist wurket troch corona op souderkeamer yn Ljouwert

31 mrt 2020 - 06:29

Foar Christiaan Triebert, sjoernalist by The New York Times, is Ljouwert no it wurkplak. Hy wie hjir op famyljebesite by syn âlden, bruorren en suster, doe't presidint Trump in ynreisferbod ynstelde foar minsken út de Europeeske Uny wei. Dêrom wurket Triebert, bekend fan ûndersykskollektyf Bellingcat, op de souderkeamer fan it hûs fan syn mem. Al syn kollega's fan The New York Times wurkje al fan hûs út.

Foto: Omrop Fryslân

Triebert skriuwt op dit stuit oer de gefolgen fan de coronakrisis yn gebieten mei in soad flechtlingen, lykas Syrië en Turkije, dêr't in útbraak in grutte minsklike trageedzje wurde kin. "Veel van de verslaggeving van het visuele onderzoeksteam van The New York Times is gericht op het coronavirus en de gevolgen ervan. We kijken naar: hoe worden bepaalde conflictgebieden geraakt? Denk aan de vluchtelingenkampen in Syrië en Turkije. Het heeft dramatische gevolgen als het virus zich daar verspreid. Waar we het hier hebben over goed handen wassen en anderhalve meter afstand houden, zitten honderden duizenden mensen daar in zo'n vluchtelingenkamp die niet eens hun handen kunnen wassen. Dat zijn verhalen die belangrijk zijn om te vertellen."

Situaasje New York is surreëel

Yn syn stêd New York is it coronafirus in grutte ramp. Amearika is it lân mei de measte besmettingen op de wrâld, en it hert fan de corona-útbraak is New York. "Het is surreëel bijna. New York is mijn nieuwe thuisstad, ik heb er veel vrienden. Maar er hangt een grimmige sfeer en het is er stil. De sirenes hoor je nu wel vaker loeien. Ik weet nog dat ik een paar dagen geleden het eerste beeld zag dat een grote koeltruck achter een ziekenhuis stond, om lichamen op te slaan. We zien beelden van veldhospitalen in Central Park. Een militair hulpschip dat komt aanvaren. Het zijn hele vreemde beelden, zeker in een stad die iedereen kent van films en muziek. Het is onwerkelijk en heftig," seit Triebert.

Foto: Eigen foto

'Yn Ljouwert wêze is in privileezje'

Triebert sit lykwols yn Ljouwert, fier fan syn nije wenplak New York. "Ik zit voornamelijk bij mijn moeder thuis op de zolderkamer. Daar stond nog een houten bureau van mijn broer die hier meer dan een decennium geleden woonde. Ik heb een monitor gekregen van mijn andere broer, die kan ik mooi aansluiten straks. Mijn laptop is hier. Koffie van mijn moeder. En af en toe werk ik bij mijn vader in de huiskamer. Het is een privilege om dicht bij mijn ouders en familie te zijn. In New York zou ik in zelfisolatie in een appartementje zitten. Je weet niet hoe lang het gaat duren en dan is het fijn dat je één-op-één je ouders kunt spreken en in dezelfde tijdzone zit."

Sjoernalist Christiaan Triebert is op it stuit yn Ljouwert

(Advertinsje)
(Advertinsje)