Corona levert grote problemen op voor de kleine palingvisser: De Jager houdt hoop

30 mrt 2020 - 21:58

Ook de palingvisserij ligt voor het grootste deel stil op dit moment. Een kilootje paling kan nog wel op bestelling, maar omdat alle restaurants dicht zijn, hoeven de meeste kleine visbedrijfjes het water niet meer op. In Fryslân zijn er officieel nog zo'n twaalf palingvissers, vaak eenmanszaken. Die zijn voor een groot deel afhankelijk van de horeca. Supermarkten en viswinkels krijgen hun paling vaak van grote producenten.

Ielfisker Ale de Jager fan Reduzum - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Ale de Jager uit Reduzum is zo'n kleine visser die het lastig heeft. "Dit is klote deze tijd. Voor iedereen natuurlijk, maar voor de visserij ook. Je kunt en mag wel vissen, maar wat voor doel heeft het als je de vis niet kwijt kunt. Ik lever aan twaalf restaurants, maar die zijn allemaal dicht. En de handel heb ik gebeld, maar die hoeft ze ook niet. Want dat spul gaat ook naar de horeca. Je kunt ze beter laten zwemmen", zegt De Jager.

Leveren aan de regio

De Jager heeft zelf nog een aantal fuiken uit staan. "Voor eigen gebruik en mijn winkeltje aan huis. Dus als ik een vraag heb, kunnen mensen wat bak- stoof- of gerookte paling halen. Zo werkt het. Ik hoef geen bergen paling. Ik ben te klein om aan de supermarkt te leveren. Wij hebben een quotum in Fryslân, en dat is niet gigantisch hoog maar wij kunnen er van leven. Ik heb een streekproduct, ik lever aan de regio. Ik heb een rokerij aan huis en alles is in orde om eigen vis te verwerken."

De palingvisser uit Reduzum heeft ondanks de slechte vistijd nog genoeg de doen. "Ik maak nu nieuwe netten, de boten moeten worden onderhouden. Ik schuif het werk wat naar voren. Hier heb je niet op gerekend. Ik heb net voor een mooi kapitaal geïnvesteerd in nieuwe palen, want de stokken verrotten. Ik hoop dat ze er dit jaar nog in komen, anders had ik het beter kunnen uitstellen."

Ielfisker Ale de Jager fan Reduzum - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Slecht voor de palingstand

Volgens hem is deze gedwongen visstop helemaal niet goed voor de visstand. Als het weer losgaat zal er een vangstpiek ontstaan, wat helemaal niet zo goed is voor de palingstand. Het is volgens hem veel beter de vangst langzaam aan de doen. "Stal dat we in juli weer mogen vissen, dan begint iedereen ineens te vissen. Dan is er direct weer vraag van restaurants, dan wordt er grote druk op de paling gezet."

Slaagt het De Jager om het nog even uit te zingen? "Ik ben wel handig en kom uit de bouw, dus ik zou altijd weer wat kunnen oppakken. Maar niemand weet hoe het komt. Blijf maar rustig en gebruik het verstand."

Ielfisker Ale de Jager fan Reduzum

By fisker Ale de Jager fan Reduzum - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)