Wat betsjut de oankundige corona-resesje foar de gewoane konsumint?

26 mrt 2020 - 17:14

De coronakrisis sil Nederlân yn in resesje lûke. Dat meldt it Centraal Planbureau tongersdei. Mar wat betsjut dat eins foar de gewoane konsumint? "Je hoeft er niet per se last van te hebben", seit ekonoom Erica Verdegaal.

Foto: ANP

De oankundige resesje komt foar Verdegaal net as in ferrassing. "Ik ben al een paar weken in staat van paraatheid. Dit kon niet uitblijven, maar het wordt nu wel heel echt nu het CPB aankondigt wat het scenario zou kunnen zijn", seit Verdegaal. "Als het bijvoorbeeld een jaar gaat duren, maar dat is onduidelijk, kan de werkloosheid oplopen tot tien procent en kan er forse schade optreden voor bedrijven."

Posityf puntsje

Verdegaal wol noch wol in posityf puntsje beneame. "Een consument is niet de economie. Je kunt er last van hebben, als je bijvoorbeeld ontslagen wordt, maar het hoeft niet. Dat wil ik graag benadrukken, anders raakt iedereen in paniek. En dat moeten we juist niet doen."

Mar wat kinne je as konsument dan dwaan om goed út de resesje te kommen? "Dat had je al moeten doen. Op verschillende manieren geld verdienen, niet te veel schulden hebben en geen rare beleggingen. Dat zijn dingen die je had kunnen doen, maar echt goed wapenen tegen een crisis is moeilijk. Elke crisis is namelijk weer anders", sa seit Verdegaal.

Ekonoom Erika Verdegaal oer de resesje

(advertinsje)
(advertinsje)