GGD: Genôch bêden op intensive care yn Fryslân

25 mrt 2020 - 12:31

De GGD hat dizze woansdeitemoarn gjin nije sifers oer it tal minsken dat posityf test is op it firus. Yn Fryslân binne dat 42 minsken.

Foto: Omrop Fryslân

"We hebben elk dag testen uitstaan en krijgen daar ook weer resultaten van", seit Margreet de Graaf fan de GGD.

"Het testbeleid, dus wie we testen, maakt heel veel uit in de hoeveelheid van positieve testen, dus het zegt niet alles over de verspreiding van het virus in Fryslân. Later vandaag in onze update hebben we een tiental positieve testen te melden, maar dat zegt niet dat er ineens een enorme sprong in de verspreiding is. Mensen moeten zich niet ophangen aan het aantal positieve testen wat wij naar buiten brengen."

"Als je ergens op af zou willen gaan, kun je kijken naar het aantal ziekenhuisopnames, dan lijkt het stabiel te zijn in Fryslân. De groei van besmetting lijkt langzaam te gaan en dat past in het beeld. Een explosie zoals in Brabant het geval was, is hier niet. Het is de vraag of we die krijgen. Als we ons goed houden aan de maatregels is de stijging misschien vlak te houden. Het goede nieuws is dat er voldoende ic-bedden beschikbaar zijn."

Wol of gjin tekening?

De GGD krijt in soad fragen oft je no wol of net in tekening nei in âldere yn in fersoargingshûs stjoere meie. It coronafirus kin lang op guon opperflakken bliuwe.

"Ook hierbij is de hygiëne weer belangrijk, dus goed handen wassen, niet aan je gezicht komen en afstand houden. Dan kan het prima. Als je 100 procent zeker wilt zijn, kun je een digitale tekening sturen. En dat één persoon die contact met de oudere heeft die uitprint."

Margreet de Graaf fan de GGD

Folgje alles oer it coronafirus yn ús liveblog. Ek is alles te lêzen yn it dossier.

Trefwurden: 
GGD coronafirus
(advertinsje)
(advertinsje)