Studinten hâlde deiboek oer coronakrisis by: "Heel interessant voor later"

23 mrt 2020 - 21:55

Studinten fan de Friese Poort yn Drachten hâlde yn de tiid fan de coronakrisis in deiboek by. "Deze situatie is heel interessant voor mensen later", seit dosint Conrad Berghoef. "Een student zei: maar ik beleef niets. Maar dat is júist interessant."

Berghoef kaam op it idee troch it boek Ondergedoken als Anne Frank. Hy hat 1.250 eksimplaren fan dat boek útdield ûnder syn studinten. "Ik heb er eerst 30 ingezet in m'n les", fertelt de Drachtster dosint. "Dit project lag al een paar maanden in de planning, in het kader van 75 jaar bevrijding. In de klas heb ik er met de leerlingen over gepraat. Ze vonden het indrukwekkend en interessant."

Netflix gaat op een gegeven moment ook vervelen.

Dosint Conrad Berghoef

De bedoeling wie om folle mear klassen yn de kunde komme te litten mei it boek, mar twa wiken lyn waard alles oars. "Toen het coronavirus in Fryslân uitbrak, werd het project ook afgeblazen. Terwijl er nog 1.250 exemplaren lagen. Ik zei: het is zonde als we er niets mee doen, want juist nu vervelen veel studenten zich. Netflix gaat op een gegeven moment ook vervelen."

"Ik heb daarom contact gezocht met collega's die leespauzes hebben met hun studenten", seit er. "En voordat we het wisten, waren we 1.250 boeken aan het inpakken. Het was louterend om een keer zo iets te doen."

Geskikt foar jongerein

De boeken binne geskikt foar de studinten, leit Berghoef út. "Het zijn onderduikverhalen, speciaal gericht op jongeren. Het gaat over kinderen en jongeren in de Tweede Wereldoorlog die ondergedoken zaten. En dus hebben we gezegd: laten we er snel voor zorgen dat deze 1.250 exemplaren snel bij studenten worden bezorgd."

Mar it bliuwt dus net by lêzen. "Je blijft leraar, hè?", laket Berghoef. "Sommige mensen zeiden dat deze coronacrisis bijna vergelijkbaar is met de Tweede Wereldoorlog. Maar dat is het niet. De situatie waar we nu in zitten is ook een nachtmerrie, maar absoluut niet vergelijkbaar met de situatie van onderduikers in de oorlog. Onze bewegingsvrijheid is beperkt, maar godzijdank kunnen we nog wel zeggen wat we willen."

Nijsgjirrich foar letter

Dochs kaam dêr wol it idee wei om de studinten in deiboek byhâlde te litten. "We zitten niet in een oorlogssituatie, maar we weten natuurlijk wel heel veel over die tijd, onder meer door het dagboek van Anne Frank. Dus ik heb ook tegen mijn studenten gezegd dat deze situatie van nu heel interessant is voor mensen later. Latere generaties gaan hier heel veel dingen over horen. Via de media misschien, maar jouw verhaal niet. En dat zou zonde zijn."

"Hoe zagen jouw dagen eruit toen je je verveelde? Waar dacht je aan? Hoe keek je naar de toekomst?", dat binne fragen dêr't Berghoef wol dat de studinten oer neitinke en skriuwe. "Want jij denkt misschien dat dat niet interessant is, maar later gaan mensen dat misschien heel interessant vinden. Dus lees het boek, maar ga zelf ook een dagboek bijhouden."

Gau klear mei

Krekt as in soad oare beroppen, wurket Berghoef no benammen thús. En jout er les op ôfstân. Ek foar him is it in frjemde tiid. "Het is heel wisselend. Ik heb heel fijne momenten waarin ik een dictee geef online, waarbij studenten blij zijn om mij te zien en blij zijn dat we iets kunnen doen. Dat is heel onwezenlijk. Dan praat je tegen je laptop en via de microfoontjes hoor ik het gekras op papier. Dat gaat me wel heel lang bijblijven. Maar ik merk ook wel studenten die het helemaal niets vinden. Die willen veel liever in het lokaal zitten. We gaan hier heel snel klaar mee zijn, vrees ik."

Dosint Conrad Berghoef fan de Friese Poort

(Advertinsje)
(Advertinsje)