Alle evenementen en samenkomsten verboden tot 1 juni, boete bij overtreding '1,5-meterregel'

De bestaande afspraken om sociale contacten te beperken worden verder aangescherpt. Het kabinet komt met drie concrete maatregels: alle samenkomsten tot 1 juni zijn verboden, burgemeester krijgen de mogelijkheid om te handhaven op de maatregelen en er worden boetes uitgedeeld als de maatregels overtreden worden.
© Omrop Fryslân
Eerder waren evenementen met meer dan honderd personen nog verboden tot 6 april. Die ondergrens van het aantal mensen is er niet meer en de periode wordt dus verlengd tot 1 juni.

Geen groepen op straat

Burgemeesters kunnen specifieke locaties in de gemeente een verbod op 'groepsvorming' invoeren. Dat geldt als drie of meer mensen niet verder dan anderhalf meter uit elkaar blijven. Groepen jonge kinderen zijn een uitzondering.
Om de maatregelen kracht bij te zetten kunnen burgemeesters voortaan boetes uitdelen als winkels geen streng deurbeleid hanteren en als mensen toch groepen vormen. "Voor Nederlandse begrippen worden dat forse boetes", zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid "De sleutel ligt bij ons eigen gedrag. Afgelopen weekend moest de politie er soms toch aan te pas komen om mensen uit elkaar te halen. Dat is een asociale manier van omgaan met deze maatregelen."

Strengere 'thuisquarantaine'

Ook 'coronaminister' Hugo de Jonge kondigde extra maatregelen aan. "De maatregel voor thuisquarantaine wordt aangescherpt. Als een lid van een gezin koorts heeft, blijft het hele gezin thuis. Alleen voor mensen in vitale beroepen kan een uitzondering worden gemaakt. Verder doen we een oproep aan kappers en nagelstilisten om te sluiten."

Ouderen en kwetsbaren beschermen.

"Het doel blijft om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen en ervoor te zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raakt", zegt premier Rutte op een speciale persconferentie.
Premier Rutte deed opnieuw de oproep om afstand van elkaar te houden. "Beperk sociale contacten en houd anderhalve meter afstand van elkaar. Een ommetje maken kan, maar vermijd groepsactiviteit." Hij sprak in het bijzonder jongeren aan. "Denk niet: het zal wel loslopen. Als ik ziek wordt is de kans minder groot om zwaar ziek te worden dan oudere mensen. Je leeft niet alleen voor jezelf. Doe het dan voor de oudere mensen, voor de mensen met een zwakkere gezondheid."
Rutte: "Veruit de meeste mensen houden zich aan de afspraak. Ik denk dat de boodschap bij heel veel mensen is geland. Maar helaas, dat geldt nog niet voor iedereen. Er zijn overvolle stranden, drukte op parkeerplaatsen en zelfs 'schijt-aan-coronafeestjes'. Dat moet stoppen. Daarom scherpen wij de regels verder aan."
PC kabinet 230320
Volg het nieuws over het coronavirus vandaag ook weer in ons liveblog. En kijk voor al onze berichtgeving over het virus in ons coronadossier.