Alle gearkomsten ferbean oant 1 juny, boete by oertrêdzjen '1,5-meterregel'

De besteande ôfspraken om sosjale kontakten te beheinen wurde fierder oanskerpe. It kabinet komt mei trije konkrete maatregels: alle gearkomsten oant 1 juny binne ferbean, boargemasters krije de mooglikheid om te hanthavenjen op de maatregels en der wurde boetes útdield as de maatregels oertrêden wurde.
© Omrop Fryslân
Earder wiene eveneminten mei mear as hûndert persoanen noch ferbean oant 6 april. Dy ûndergrins fan it tal minsken jildt net mear en der perioade wurdt dus ferlinge oant 1 juny.

Gjin groepen op strjitte

Boargemasters kinne foar spesifike lokaasjes yn de gemeente in ferbod op 'groepsvorming' ynfiere. Dat jildt as trije of mear minsken net fierder út elkoar bliuwe as oardel meter en gjin famylje fan inoar binne. Groepen jonge bern binne in útsûndering.
Om de maatregels krêft by te setten, kinne boargemasters tenei boetes ynstelle as winkels gjin strang doarbelied hantearje en as minsken dochs groepen foarmje. "Voor Nederlandse begrippen worden dat forse boetes", seit minister Ferd Grapperhaus fan Justysje en Feilichheid. "De sleutel ligt bij ons eigen gedrag. Afgelopen weekend moest de politie er soms toch aan te pas komen om mensen uit elkaar te halen. Dat is een asociale manier van omgaan met deze maatregelen."
"De boetes gaan mensen krijgen, zodra de noodverordeningen in de gemeentes van kracht zijn", sei Grapperhaus. "Dat gaat heel snel zijn. Voor bedrijven kunnen de boetes 4.000 euro zijn, voor particulieren al gauw 400 euro."

Strangere 'thúskarantêne'

Ek 'coronaminister' Hugo de Jonge kundige ekstra maatregels oan. "De maatregel voor thuisquarantaine wordt aangescherpt. Als een lid van een gezin koorts heeft, blijft het hele gezin thuis. Alleen voor mensen in vitale beroepen kan een uitzondering worden gemaakt. Verder doen we een oproep aan kappers en nagelstilisten om te sluiten."

Alderein en kwetsberen beskermje

"Het doel blijft om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen en ervoor te zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raakt", sei premier Rutte op de spesjale parsekonferinsje.
Premier Rutte die opnij de oprop om ôfstân fan elkoar te hâlden: "Beperk sociale contacten en houd anderhalve meter afstand van elkaar. Een ommetje maken kan, maar vermijd groepsactiviteit." Hy spruts yn it bysûnder jongerein oan. "Denk niet: het zal wel loslopen. Als ik ziek wordt is de kans minder groot om zwaar ziek te worden dan oudere mensen. Je leeft niet alleen voor jezelf. Doe het dan voor de oudere mensen, voor de mensen met een zwakkere gezondheid."
Rutte: "Veruit de meeste mensen houden zich aan de afspraak. Ik denk dat de boodschap bij heel veel mensen is geland. Maar helaas, dat geldt nog niet voor iedereen. Er zijn overvolle stranden, drukte op parkeerplaatsen en zelfs 'schijt-aan-coronafeestjes'. Dat moet stoppen. Daarom scherpen wij de regels verder aan."
PC kabinet 230320
Folgje it nijs oer it coronafirus hjoed ek wer yn ús liveblog. En sjoch foar al ús berjochtjouwing oer it firus yn ús coronadossier.