Doeksen hat grutte finansjele problemen en freget oerheid om help

19 mrt 2020 - 17:49

Rederij Doeksen hat in akuut likwiditeitsprobleem. It bedriuw is ferplicht om te farren nei Flylân en Skylge, mar hat gjin ynkomsten. "Dit kunnen we niet volhouden", seit direkteur Paul Melles.

Doeksen-direkteur Melles fertelt oer de finansjele problemen:

Doeksen

De maitiid is foar Doeksen in perioade dat se de ferliezen fan de winter wer goedmeitsje. "Maar dat zien we nu volledig opdrogen. Logisch, want er wordt actief aan de gasten gevraagd om weg te blijven. Als het zo doorgaat, vervoeren we over een week geen toeristen meer." De oprop om net mear nei de eilannen te komen, wie fan de waadboargemasters en hat te krijen mei it coronafirus.

"Qua timing is het dramatisch", seit Melles. "Vooropgesteld, het coronavirus raakt heel veel bedrijven. Maar een hotel of een winkel sluit in deze periode en besparen op die manier kosten." Dat kin Doeksen net dwaan. "Wij hebben een concessieverplichting om die diensten te varen."

Oanklopje by oerheid

De rederij fart wol minder faak. "We hebben afgeschaald naar een basisvoorziening: naar elk eiland 's ochtends en 's avonds retour. Zo blijft personenvervoer en levering van goederen mogelijk. Maar om te kunnen blijven varen, gaan we de overheid vragen om een bijdrage. Want we hebben nu geen geld meer om de kosten te kunnen betalen."

"Met dit omzetverlies kunnen we niet de bedrijfsvoering continueren", seit Melles. "Er komt niks binnen. We varen om een belangrijke verbinding in stand te houden. Het is goed dat we dat doen, maar dan moet de overheid ons wel helpen."

(Advertinsje)
(Advertinsje)