Buma: "We moeten ons instellen op een andere manier van leven dan we gewend zijn"

15 mrt 2020 - 22:05

"Als we samen doen wat nodig is, kunnen we het coronavirus zeker de baas", seit Sybrand Buma yn in brief oan alle ynwenners fan Fryslân. Buma is foarsitter fan de Feilichheidsregio Fryslân. "Het gaat ons wel tijd kosten. We moeten ons daarom instellen op een andere manier van leven dan we gewend zijn."

Sybrand Buma - Foto: ANP

We moatte derop fertrouwe kinne dat we it firus de baas kinne, seit Buma. Hy begrypt wol dat de nije maatregels fan it kabinet yngripend binne. "Maar ze zijn noodzakelijk. Voor ons allemaal betekent het dat ons dagelijkse leven er heel anders uitziet dan gewoonlijk. Iedereen wordt op een bepaalde manier getroffen. Of je nou schoolgaande kinderen hebt, in de zorg werkt, op leeftijd bent of bij een organisatie werkt die moet sluiten."

Samen kunnen we nieuwe besmettingen zoveel mogelijk voorkomen.

Sybrand Buma

Buma ropt elkenien op om him oan de maatregels te hâlden: "Het is voor iedereen aanpassen, maar samen kunnen we nieuwe besmettingen zoveel mogelijk voorkomen. Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan die nieuwe richtlijnen. Daarbij roep ik iedereen op om extra te letten op ouderen en mensen die kwetsbaar zijn.

Krisisorganisaasje

De Feilichheidsregio en de GGD wurkje yn Fryslân manmachtich om it tal besmettingen safolle mooglik te beheinen. "Dat doen we sinds woensdag in een provinciebrede crisisorganisatie, de Grip4-structuur. Die maakt het mogelijk dat alle gemeenten, politie, alle zorgorganisaties gebundeld in de GHOR, en GGD intensief samenwerken om de belangrijkste informatie uit te wisselen en de crisis aan te pakken. Alle Friese burgemeesters werken binnen de crisisorganisatie ook samen om de bestrijding van de crisis aan te sturen. Daarmee kunnen we alle bewoners effectiever ondersteunen."

Tankwurd

Buma betanket ek elkenien dy't meihelpt om it firus te bestriden. "Ik dank alle mensen in de zorg, en iedereen die keihard werkt om deze crisis te boven te komen. Ik heb voor hen veel bewondering en respect. Het is nog geen week geleden dat in onze provincie voor het eerst bij twee mensen het coronavirus is vastgesteld. Nu, op zondag, gaat het om twaalf personen. Door samen te werken kunnen we nieuwe gevallen tot een minimum beperken."

As lêst freget er om begryp foar alle maatregels dy't nommen binne. "En ik wens jullie allemaal veel sterkte en moed in de komende tijd."

Lês hjir de folsleine brief fan Buma oan alle Friezen.

Folgje dizze snein it nijs oer it coronafirus wer yn ús liveblog. En sjoch foar al ús berjochtjouwing oer it firus op de dossierside.

(Advertinsje)
(Advertinsje)