Wat wolle de harkers fan Omrop Fryslân witte oer it coronafirus?

13 mrt 2020 - 13:54

Yn in ekstra útstjoering fan it radioprogramma De Middei fan Fryslân kinne harkers de hiele middei allerhanne fragen stelle oer it coronafirus. Yn de studio sitte trije saakkundigen: Marleen Luning, dokter ynfeksjesykten by de GGD, dokter-mikrobiolooch Anne-Marie van Elsacker fan Izore (Centrum Infectieziekten Friesland) en húsdokter Bart Maats fan De Gordyk. Lês hjir in seleksje fan de fragen dy't jo steld hawwe.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Wêrom binne de skoallen noch iepen?

"Op scholen zijn minder besmettingen en kinderen zijn ook minder kwetsbaar. Bovendien zijn de ouders van de kinderen ook nodig in de maatschappij, helemaal als het bijvoorbeeld zorgpersoneel is. Gaan kinderen niet naar school, dan moeten ook ouders thuis blijven om op te passen."

Hoe sit it mei pinautomaten, kin it firus op de knopkes sitte?

Van Elsacker: "Ook zonder het coronavirus zijn het vieze knopjes waar ook veel bacteriën op kunnen zitten. Buiten menselijk leven kan het virus maar kort overleven, als het gaat om een klein druppeltje bijvoorbeeld maar zo'n 20 minuten. Dat neemt niet weg dat er een risico aan kan zitten. Als je aan zulke openbare hand-contactpunten komt, moet je niet aan je gezicht zitten zonder je handen te wassen. Vroeger moest je ook je handen wassen voor het eten." Luning follet oan: "Je kunt je handen gewoon wassen met zeep. Desinfectie is echt niet per se nodig, zeep is prima."

Kinne je it firus ek faker krije?

Maats: "Waarschijnlijk bouw je na het virus gehad te hebben wel een vorm van weerstand op, maar het is een nieuw virus dus ook nog niet alles is bekend."

Hoe sit it mei evenementen fan ûnder de 100 persoanen?

Luning: "Eigenlijk gaat het er om dat je drukke gelegenheden mijdt. Het getal honderd moet je niet al te letterlijk nemen, het is gewoon verstandig grote groepen te vermijden." Van Elsacker follet oan: "Je moet je boerenverstand gebruiken. Let op de mensen om je heen en houd afstand. Als je iemand ziet hoesten, kan dat een risico zijn. Wees dus gewoon alert."

Wêrom dogge toskedokters noch gewoan harren wurk?

Van Elsacker: "Tandartsen dragen altijd zelf al een mondkapje, dus er is al een barrière. Daar is wel steeds moeilijker aan te komen, dus daar kan een probleem ontstaan. Uiteindelijk zullen we wel na moeten denken over de niet-urgente zorg. Daar kunnen we wellicht in afschalen, zoals bepaalde poliklinieken van ziekenhuizen dat ook al doen."

Is it net better om it ymmúnsysteem op te krikken mei fitaminen?

Maats: "Weerstand is lastig te definiëren, maar je lichaam in goede conditie houden is natuurlijk altijd verstandig. Eet gezond, ga op tijd naar bed, beweeg voldoende en rook en drink niet. Dat is voor deze ziekte niet anders dan voor een andere ziekte."

Hoe siik wurdt in persoan ûnder de 60 fan it firus?

Maats: "We horen dat vooral de oudere, kwetsbare groep het meest ziek wordt. Maar dat betekent niet dat jongere personen dat niet kunnen worden. Er zijn verschillende dingen die meespelen: wat is je gezondheid, gebruik je al medicijnen en er speelt ook altijd een kwestie van toevallig geluk of ongeluk mee." Van Elsacker follet noch oan: "Je kunt altijd de pech hebben om niet voldoende afweer te hebben. Bij bepaalde jonge mensen in de zorg zie je ook dat bijvoorbeeld uitputting een rol kan spelen in het meer vatbaar zijn voor het virus."

(Advertinsje)
(Advertinsje)