GGD: "We kunnen lang niet iedereen meer testen, virus gaat te hard rond"

13 mrt 2020 - 12:28

"We hebben inmiddels geaccepteerd dat we het virus niet helemaal kunnen volgen", seit Margreet de Graaf fan GGD Fryslân. "We kunnen lang niet iedereen meer testen. Het coronavirus gaat nu al te hard rond en daarom hebben we een andere manier van aanpakken nodig."

GGD Fryslân - Foto: GGD Fryslân

De Graaf leit út wat dat ynhâldt: "Dat is letterlijk: afstand houden van elkaar. Voor verspreiding is nabijheid nodig, dus we roepen op om onder andere geen handen te schudden om de opmars van het virus te vertragen en de zwakkeren in de samenleving te beschermen."

Der komme dus hieltyd mear besmettingen by dy't 'ûnder de radar' bliuwe. "Dat heeft niet zozeer te maken met een tekort aan testmateriaal. Het 'management outbreak team' brengt in kaart hoe het virus het beste te lijf kan worden gegaan. Eerder was dat met bemonsteren en contact- en bronnenonderzoek, nu is dat op een andere manier", seit De Graaf.

"Topje van de ijsberg"

De minsken dy't thús sitte mei it firus wurde net perfoarst op 'e foet folge. "Wat we wel nauwgezet volgen zijn de ernstige ontwikkelingen als personen bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moeten, daar krijgen we uiteraard bericht van." Dat is ek wichtich foar it yn kaart bringen fan it firus, foar safier as dat kin. "Op basis van het topje van de ijsberg en ervaringscijfers uit andere landen kun je iets zeggen over de gemiddelde cijfers hier."

Fierder leit De Graaf út dat der opskaald is by GGD Fryslân. "Dat betekent dat bepaalde mensen andere dingen laten liggen. Het vaccineren van jongeren wordt bijvoorbeeld in bepaalde gevallen uitgesteld, zodat we handen vrij hebben."

Margreet de Graaf fan GGD Fryslân

(advertinsje)
(advertinsje)