Plan voor nieuwe vrije klasse moet Strontrace meer deelnemers opleveren

27 feb 2020 - 17:28

Er moet een vrije klasse komen bij de Strontrace. Dat vinden schippers en het bestuur van Vereniging Zeilvracht die de race organiseert. In de vrije klasse gelden alle regels, net als bij de andere klassen, maar er komt een versoepeling wat het aantal bemanningsleden betreft.

Foto: Bram Romkema

Het bestuur en een aantal schippers zijn om tafel gegaan om te praten over het lage aantal deelnemers van de afgelopen jaren. Beide partijen zouden graag zien dat dat beter gaat. "We hebben het gevoel dat er wat meer leven in de brouwerij moet komen", vertelt schipper van de Sterke Jerke Pieter Jilles Tjoelker. Hij werd vorig jaar tweede. Tjoelker moest het afleggen tegen Bas Krom met De Verwisseling.

"We hebben gekeken naar waar de meeste mensen op afhaken", vertelt Tjoelker. Het ombouwen van een schip kost veel tijd, maar ook een hoop geld. "Je bent niet meer gewend om met z'n vieren of vijven op een schip te varen. En dat dag en nacht door". De organisatie kan zich daarin vinden. "Het moet toegankelijker worden voor schippers", zegt Renee van Hasselt van Vereniging Zeilvracht. Op 11 maart wordt het plan daarom voorgelegd aan de leden op de algemene ledenvergadering van de vereniging.

De Sterke Jerke en de Verwisseling troch de brêge - Foto: Omrop Fryslân, Afke Boven

Belangstelling

Of er belangstelling voor de vrije klasse is, is nog niet goed te zeggen. "Ik heb het zelf nog niet gehoord, maar ik heb er ook nog niet met andere schippers over gesproken", zegt Tjoelker. De komst van het zeilseizoen gaat hij dan ook gebruiken om te lobbyen voor de race. "We willen zeker dat er meer schippers aan meedoen. Er zit een hele organisatie achter. Nu moeten er dag en nacht bruggen open voor maar zes schepen. Dat is eigenlijk te weinig".

"Voor het echie"

Tjoelker gaat zelf niet meezeilen in de vrije klasse. Vorig jaar deed hij met de Sterke Jerke mee met een bemanning van vier personen. "De vrije klasse zou voor ons niet meer "voor het echie" zijn. Je moet wel de uitdaging houden". Hij hoopt dat de vrije klasse ook wordt gebruikt als opstapje naar de "klassieke" Strontrace met bemanningsrestricties. "Het is een echte verslaving en in de vrije klasse kun je dan sfeer proeven", vertelt Tjoelker.

De winnaar van de vrije klasse krijgt geen zilveren brijlepel uitgereikt. Die prijs blijft voorhbehouden aan de 'klassieke' Strontracewinnaar. De Beurt- en Strontrace vindt alle jaren plaats met de start in Workum. Dit jaar wordt het evenement gehouden van 10 tot en met 16 oktober. Met de Strontrace wordt zeilend, jagend en bomend van Workum naar Warmond en weer terug gevaren. Zonder moderne snufjes.

Schipper Pieter Jilles Tjoelker van de Sterke Jerke en Teatske de Jong van Vereniging Zeilvracht

(advertinsje)
(advertinsje)