Nijbou fan it Haerenkwartier yn Easterwâlde úteinset: sloop fan 170 wenten

26 feb 2020 - 08:36

It Haerenkwartier yn Easterwâlde wurdt fernijd. De besteande wenten wurde sloopt en der komme nije wenten foar werom. Der komme 44 saneamde 'levensloopbestendige' wenten dy't yn de simmer klear wêze moatte. Yn septimber komme der nochris 115 iensgesinswenningen en 11 senioarewenningen. Al mei al moat it projekt ein 2021 klear wêze.

Tegearre mei de bewenners is foar nijbou keazen, yn stee fan renovaasje. De wenten wurde net op it gas oansluten en binne enerzjyneutraal. Gemeente Eaststellingwerf pakt it rioel oan, lykas de wetterberging en it grien yn de buert.

Sloop en nijbou yn bewenning

Rob Hoogeveen fan wenningkorporaasje Actium: "We hebben een heel vernieuwend concept dat we in zeven weken slopen en weer nieuw bouwen. Dat is nog nooit gedaan, en zeker niet in bewoonde staat. Dus mensen die van woning wisselen en weer terug gaan. Alles moet meewerken, inclusief het weer. Maar we hopen eind 2021 wel klaar te zijn. We zijn hier heel druk aan het werk. Hier worden de 44 levensloopbestendige woningen gebouwd. Uiteindelijk gaan we als 70 procent van de bewoners het met ons eens is de rest ook aanpakken."

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Bewenners keazen net foar renovaasje

In soad wenten wurde sloopt, fertelt Hoogeveen. "We gaan 170 woningen slopen en opnieuw bouwen in een korte tijd. Dat is een bijzonder traject. Dat we gaan nieuw bouwen komt bij de bewoners vandaan. Hier stonden woningen uit de jaren 70 die we al eens opgeknapt hadden. Die zijn al gesloopt. De mensen die hier woonden zijn eerder al verhuisd. Sommige wonen zijn uit de jaren 50 en 60, dat is nog niet zo heel oud voor een woning. Maar voor het doel en met alle energieperikelen zijn ze gewoon niet meer geschikt. Ook ervaren we veel geluidsoverlast. En als we hadden gekozen voor renovatie, dan moesten we over 20 jaar weer terugkomen om het weer opnieuw aan te pakken."

Ferslachjouwer Jeroen Boersma yn Easterwâlde

Haerenkwartier - Foto: Nijhuis Bouw / De deur in Huis

Anco Tak wennet yn de wyk en is wurdfierder fan de klankboerdgroep fan 35 minsken. "Die beslissen mee over de toekomst van deze wijk. In het begin vond niemand het plan wat, maar van lieverlee heeft het zich ontwikkeld en is het gaan groeien. Mensen moeten er aan wennen. We zaten al redelijk vlug op een lijn binnen de groep, al moest er wel gesproken worden over details. Veel bewoners hebben nu zoiets van: laat het maar gebeuren."

Der wie neffens him wol aksje nedich. "Je moet eens zien hoe het hier tocht. De gordijnen gaan heen en weer als het hard waait. Koude voeten. En het is ook gehorig. Niet meer van deze tijd."

Nije bewenners

De wyk sil wol feroarje, ek de bewenners. Tak: "Iedereen in de wijk had de keuze om te verhuizen, als men dat wilde vanwege deze toestand. Dan kreeg je urgentie en kon je elders een huis van Actium aanvragen. Veel bewoners hebben daar gebruik van gemaakt. Er zullen dus ook veel nieuwe bewoners in de wijk komen. Er zijn nu nog 100 gezinnen van de 171 aanwezig in de wijk. De bedoeling is dat we weer een levendige, actieve wijk terug krijgen. Soms moet je daarvoor een nieuwe start maken."

Dochs is Tak wol posityf oer de wize wêrop't dat tydlik ferhûzjen mei de ferbouwing bart: "Intussen kom je in een aangeklede woning van Actium. Je wordt verhuisd en heen en weer gebracht. Je kunt een pakket kiezen."

Anco Tak fan de klankboerdgroep

(advertinsje)
(advertinsje)