Fiskerij hat noed oer rûndriuwende konteners op Noardsee

13 feb 2020 - 11:15

De kotterfiskerij hat noed oer de konteners dy't op de Noardsee rûndobberje nei't it skip OOCL Rauma sân konteners ferlear. De konteners binne gefaarlik foar fiskers en soargje foar skea, sizze de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie.

"Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van de kottervissers en de containers en de inhoud zijn hinderlijk en zorgen voor schade en visverlet voor vissers", seit Kees van Beveren, foarsitter fan CVO Visserij.

Nei't bekend waard dat der konteners op see dobberje, is der fuort in needplan yn wurking setten. "Het doel van het calamiteitenplan is het in kaart brengen van de calamiteit en de eventuele gevolgen daarvan op de voedselveiligheid."

MSC Zoe

De CVO is fernuvere dat der sa gau nei MSC Zoe opnij konteners op see ferlern binne. "Naast dat de containerramp destijds voor groot ongemak en onveilige situaties zorgde, vissen onze vissers nog steeds troep uit de containers van de MSC Zoe op", seit Van Beveren.

"Je mag toch aannemen dat er geleerd is van die ramp en dat de regelgeving omtrent containerschepen die met stormachtig weer in of in de buurt van deze vaargeul varen aangescherpt wordt."

(advertinsje)
(advertinsje)