Kort geding Kick Out Zwarte Piet over locatie demonstratie intocht Sint Piter

06 feb 2020 - 16:37

Kick Out Zwarte Piet heeft een kort geding tegen de gemeente Leeuwarden aangespannen. De actiegroep wil dat de gemeente een betere locatie aanwijst voor een demonstratie in Grou bij de intocht van Sint Piter, aanstaande zaterdag.

Kick Out Zwarte Piet vindt dat de gemeente hun niet een plek heeft toegewezen waar ze goed zichtbaar zijn. Dat zou wel in het demonstratierecht vermeld zijn. De actiegroep heeft een maand geleden daar melding van gemaakt, maar daarna ontstond er discussie over de locatie.

Overkant kanaal

Kick Out Zwarte Piet wil het liefst op de kade staan waar Sint Piter aankomt, maar de gemeente heeft hun een plek buiten de dorpskern toegewezen. Dat is in een stuk grasland aan de andere kant van het water van de Rjochte Grou. De actiegroep ziet daar niets in.

Het kort geding dient vrijdag bij de rechtbank in Groningen.

Buma: 'Het is een hele goede en veilige locatie'

Eerder op de dag zei burgemeester Sybrand Buma nog dat de locatie een succes was: "Ik geloof dat het voor beide partijen goed was, het was ook een veilige locatie en een plek waar ze zich konden laten zien," zei Buma.

De burgemeester zei verder: "Het is een mooi feest en dat moet doorgaan voor de kinderen en de ouders. En dat willen wij zo houden. Maar er is ook een demonstratierecht en daar bieden wij ruimte voor. Er is weer een locatie aangewezen bij een boer aan de andere kant van het water voor Oostergo. Ik zou zeggen dat dit een heel goede locatie is waar ze zich kunnen laten zien en horen. Zij hebben het recht, maar het feest gaat ook door."

Demonstraasje Kick Out Zwarte Piet by yntocht Sint Piter yn Grou - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Burgemeester Sybrand Buma

Kick Out Zwarte Piet: "We waren moeilijk zichtbaar en hoorbaar"

Rob Kelder van Kick Out Zwarte Piet is het niet met Buma eens. "Die plek is niet in het dorp, maar aan de andere kant van het kanaal in een weiland. Moeilijk zichtbaar en moeilijk hoorbaar en dus makkelijk te negeren. Wij vinden dat wij vorig jaar niét goed zichtbaar en hoorbaar waren. De voorkeur van ons is de kade waar de boot aanlegt, maar de gemeente heeft aangegeven dat dit niet ging lukken. Toen hebben we meegedacht over alternatieven, want we hebben daar ook wel begrip voor. De gemeente kwam met een lijst met vijf alternatieven, maar uiteindelijk bleek dat alleen het alternatief in het weiland voor de gemeente bespreekbaar was."

Volgens Kelder zijn zij niet zozeer het probleem: "Wij waaiden zowat het weiland weer uit en vanuit het dorp waren we matig zichtbaar. De ambtenaren zeggen ook dat ze zien dat wij vreedzaam willen demonstreren. Dat is het probleem niet. De openbare orde komt in het geding doordat mensen op jullie gaan demonstreren."

Rob Kelder van Kick Out Zwarte Piet

(advertinsje)
(advertinsje)