Pim Lammers fan Easterwâlde skreau in transgender-berneboek

Net eltsenien wit dat der soks as in transgender-berneboek bestiet. En ek net eltsenien wit dat it skreaun is troch in skriuwer dy't út Easterwâlde wei komt. Skriuwer Pim Lammers wennet no yn Utrecht en hat de ôfrûne jierren twa printeboeken foar bern skreaun, oer it transgender- en homoseksueel wêzen.
"Het lammetje dat een varken is" © Pim Lammers
Pim Lammers brocht yn 2017 it boek Het lammetje dat een varken is út. It wie it alderearste transgender-printeboek. Yn 2018 krige it boek in 'Zilveren Griffel' en dêrmei wie Lammers op 24-jierrige leeftiid daalks de jongste winner van dy priis.
De jonge skriuwer leit út wêr it boek no krekt oer giet: "Het boek heet Het lammetje dat een varken is. Daar gaat het ook over, het is heel anders dan andere kinderboeken. Je kunt het boek zien als een metafoor voor iemand die in transitie gaat. Over iemand die geboren is in het verkeerde lichaam: een man die een vrouw wil zijn of een vrouw die een man wil zijn."

'Belangrijk dat je jezelf herkent'

Wêrom no krekt oer dat ûnderwerp? "Ik kwam er achter dat er eigenlijk helemaal geen kinderboeken zijn over dat thema die voor zo'n jonge leeftijd bedoeld zijn: kinderen van 4 of 5 jaar oud. En dat is gek, want kinderen zijn er juist dan mee bezig. De gemiddelde leeftijd waarop transgenderkinderen er al mee bezig zijn is 4-5 jaar oud. En de helft van de mensen die transgender zijn weet voor het tiende jaar al dat ze dat zijn," seit Lammers.
En dan binne ferhalen krekt sa wichtich, fynt hy. "Het is best lastig als je zo jong bent en je jezelf niet herkent in boeken of in televisieprogramma's. Dat is best eenzaam. Een boek als dit kan daar verandering in brengen. Het is nog niet zo dat transgender als onderwerp nu veel vaker voorkomt in kinderboeken. Maar je ziet de afgelopen jaren wel dat het een bekender thema wordt in de populaire cultuur, bijvoorbeeld op televisie en in films. Kinderboeken volgen wat langzamer, maar ze komen er wel."

Ferfolch by fersin

Yntusken is der yn 2018 in ferfolch kaam op it boek: De boer en de dierenarts. Dat wiene twa personaazjes út it earste boek."Milja Praagman was bezig met de illustraties voor dat boek en toen ze aan het tekenen was belde ze mij op. Ze zei: 'Pim, er is iets gebeurd. Ik heb per ongeluk de boer en de dierenarts verliefd getekend.' Op dat moment dacht ik dat ze een grapje maakte. Maar toen ik de definitieve illustraties zag vond ik het zo mooi dat ik dacht: dit verdient óók een boek. Dus er is een tweede boek gekomen over de boer en de dierenarts, die verliefd op elkaar worden." In boek oer homoseksualiteit dus.
Lammers: "Boeken over homoseksualiteit zijn er ietsje meer. Vooral de laatste jaren. Maar zodra het over liefde gaat tussen man en vrouw zien mensen het als iets dat je kinderen moet leren. Of dat we moeten vieren in kinderboeken. Maar als het gaat om verliefdheid tussen twee mannen of twee vrouwen dan is het iets waar kinderen nog niet mee bezig zouden moeten zijn. Ik denk wel dat het langzaam verandert. Dat hoop ik heel erg. Dat er een wereld is waarbij er niet bij stil wordt gestaan, maar dat het gewoon zo is."
Pim Lammers lêst in stik foar út syn boek