Trije stellen skilderijen fan Jopie Huisman noch net fûn

30 des 2019 - 18:54

Yn 1984 binne der trije skilderijen stellen fan Jopie Huisman by in útstalling yn Nuenen. Sûnt dy tiid is der neat mear fan de skilderijen fernommen. Dêrom besocht it Jopie Huisman Museum fan Warkum yn septimber in ultym besykjen te dwaan fia sosjale media. Dat berjocht waard tûzenen kearen dield, mar it hat neffens it museum noch neat opsmiten. Handschoenen (1976), De drie lotgenoten (1981) en Merelnest (1981) binne dus noch net terjochte.

Handschoenen (1976) - Foto: Jopie Huisman Museum

"Helaas, het is niet gelukt. Dit jaar werd het bericht ruim een half miljoen keer bekeken en zo'n 8.000 keer gedeeld, dat was echt bizar. Maar er is helaas nog niets uitgekomen," seit Peter Miedema fan it Jopie Huisman Museum. "Het zal heel lastig worden, ze zullen ergens hangen maar ze kunnen ook niet verhandeld worden. De plaatjes van de schilderijen staan wel op internet, dus men kan ze moeilijk op Marktplaats zetten. Dus we hadden hoop op een anonieme tip, of iets dergelijks."

'Hartverwarmend'

Dochs hat de aksje wol wat opsmiten. "Dat het zo viraal ging geeft wel aan dat het nog steeds actualiteit heeft. Mensen betuigen ook weer hun liefde en waardering betuigen voor het werk van Jopie Huisman, het was een wake-up call om weer eens langs te komen. Dus voor ons hartverwarmend."

Basis foar museum

De dieverij wie de basis foar it museum sels, mient Miedema. "Jopie had zijn werk uitgeleend aan een kunstgalerie in Nuenen. Zijn gezondheid was niet zo best en hij lag in het ziekenhuis, en hij kreeg te horen dat de drie schilderijen gestolen waren. Hij zette toen de expositie stop en haalde de schilderijen terug. Dat was eigenlijk ook de bron voor het museum, dankzij de bescherming van Jopie zelf zijn ook de schilderijen zo goed bijeen gebleven."

Peter Miedema fan it Jopie Huisman Museum

(Advertinsje)
(Advertinsje)