Offisier fan justysje: hanthavening is mislearre mei boereprotesten

"Handhaven is niet gelukt. Niet op de boerendemo van 1 oktober en niet op 16 oktober. En ook niet met de bouwersdemo op 30 oktober. Niet omdat we het niet wilden. Niet omdat we de wet niet snapten. Maar omdat het gewoon niet tegen te houden was." Dat is wat offisier fan justysje Linda Bregman skreaun hat yn personielsblêd Opportuun. It is de plysje bygelyks net slagge om trekkers fan de sneldiken te hâlden.
Boereprotest op de A7 by De Jouwer © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De plysje hat hast gjin boetes útdield mei de protestaksjes fan de boeren en de bouwers. Neffens offisier fan justysje Linda Bregman hat dat benammen te krijen mei de trekkers: "Tractoren, zo hebben we gemerkt, zijn heel moeilijk te stoppen. Je kan blokkades oprichten, maar op plekken waar geen vangrail is rijden ze gewoon de weg af. Het weiland in. Om de blokkades heen. En weer de snelweg op. Dat ze geen kenteken hebben, is voor de handhaving ook lastig."
Bregman siet as gebietsoffisier foar Den Haag út namme fan it Iepenbier Ministearje yn de SGBO (Staf Grootschalig- en Bijzonder Optreden), tegearre mei plysjekommandanten en gemeente-amtners.

Klam sette

Mei in grutte trekker kin yntimidearre wurde, tinkt de gebietsoffisier. "Ik heb de nodige filmpjes op internet gezien, dus ik weet: als jij als motoragent door een heel groot bouwvoertuig klem wordt gezet, of als je vanuit je voertuig ziet dat een tractor langzaam op je inrijdt. Ik weet niet of je er wel eens naast gestaan hebt, maar alleen de wielen van zo'n tractor zijn al groter dan een gemiddelde volwassene."

Eskalearje

It foel Bregman ek op dat der in soad alkohol dronken waard. "Er was veel alcohol in het spel. En het grote publiek stond vrij massaal achter de demonstranten. Dan zit je met dilemma's. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico's van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?"

Kar meitsje

Nettsjinsteande dat seit gebietsoffisier Bregman wol dat der karren makke binne. "Feitelijk kunnen we constateren dat we hebben gefaald in het handhaven van het verbod van tractoren op de snelweg, en daar kun je van alles van vinden. Maar ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zo veel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gewoon gezinnen en mensen op weg naar hun werk.
Ek skriuwt sy: "In de aanloop naar de boerendemonstratie van 1 oktober is altijd het uitgangspunt geweest dat de Wegenverkeerswet gewoon gehandhaafd zou worden: tractoren mogen niet op de snelweg. De burgemeester heeft lang volgehouden dat er drie tractoren mochten komen op het Malieveld, en de dag voor de demo is besloten dat er 75 mochten komen. Nou, ik ging naar bed en werd wakker in een totaal andere werkelijkheid."