Nij Smellinghe dielt wer fjoerwurkbrillen út: letsel faak oan it each

27 des 2019 - 07:28

Yn sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten wurde fan freed ôf wer fjoerwurkbrillen útdield. Dat docht it personiel al in oantal jierren om eachletsel te foarkommen. "Als je ziet dat 27 procent van de vuurwerkslachtoffers oogletsel betreft, dan kan het niet anders dan dat brillen een bijdrage kunnen leveren. We praten over zo'n 25 ogen die afgelopen jaar blind zijn geworden. Ieder oog is er één te veel," seit eachdokter Floor van Klink.

Fjoerwurkbrillen - Foto: ANP

"Of het helpt is natuurlijk moeilijk in getallen uit te drukken," jout Van Klink oan. "Als je kijkt naar de cijfers zie je dat het aantal vuurwerkslachtoffers wel afneemt, maar dat is met name bij kleine kinderen en ook de ernstige gevallen nemen af."

De eachdokter sjocht dat it benammen by folwoeksenen noch misgiet. "Als we die vuurwerkbrillen uitdelen, denken de ouders er vaak wel aan om de kinderen een vuurwerkbril op te zetten, maar het zelf niet doen. Daar is duidelijk nog winst te behalen.

Maatskiplik akseptearre

It fjoerwurkferbod soe eins it bêste wêze. "Maar het is een maatschappelijk geaccepteerd feest. Wij zouden misschien zeggen, laat het alleen door professionals afsteken. Maar dat lijkt nog niet reëel te zijn. Als je het vuurwerk dan afsteekt, doe het dan op de één-na-beste manier, met een vuurwerkbril."

Skea 'beyond repair'

Al it fjoerwurk kin al foar ferwûningen soargje, swier of net. "Het bekende babyvuurpijltje kan makkelijk in het oog komen of achter een gewone bril langs schieten en veel schade veroorzaken. Maar je ziet dat er veel illegale nitraatbommen en dergelijke zijn, dat soort vuurwerk veroorzaakt ook schade 'beyond repair.' Het aantal zeer dramatische letsels is toegenomen, maar dan heb je vaak al meer nodig dan een oogarts alleen."

Van Klink hopet dat it útdielen fan de brillen in bytsje helpt. "Het is een selffulfilling prophecy. Als twee kinderen ze dragen is het opvallend, als vier ze dragen begint het een trend te worden en als de hele klas ze draagt val je op als je er niet een draagt. Dat moeten we eigenlijk bewerkstelligen."

Eachdokter Floor van Klink fan Nij Smellinghe

(advertinsje)
(advertinsje)