Sterke Yerke 4 hat in bysûndere ambassadeur: de gesachhawwer fan Bonêre

21 des 2019 - 13:23

De stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke kriget stipe fan Bonêre foar in nije Sterke Yerke 4. In delegaasje fan de stichting wie ôfrûne wike op it eilân om te betinken dat it 40 jier lyn wie dat de Sterke Yerke 3 fergien is foar de kust fan it eilân. Sy hawwe der in nije ambassadeur by: de gesachhawwer fan Bonêre.

De Sterke Yerke 3 - Foto: eigen foto

Wilfred de Jong fan de stichting: "Wij zijn op zoek naar mensen voor een comité van aanbeveling omdat we geld willen genereren om die nieuwe Sterke Yerke in de markt te zetten. Dat zijn geen kinderachtige bedragen, het gaat om zo'n zeven, acht ton. We hadden al Wiebe Wieling, die had zich al bereid verklaard. En we waren deze week op Bonaire bij de gezaghebber, daar werd hij razend enthousiast van. We overvielen hem met deze vraag, maar we vroegen hem of hij er eens over na wilde denken om ambassadeur te worden voor de Sterke Yerke 4. Hij zei vrijwel meteen: ik doe het."

Nije faze

Dêr is De Jong tige wiis mei, al smyt it net daalks jild op. "We kunnen geen geld van deze ambassadeurs verwachten, maar we hebben van anderen al wel prachtige dingen aangeboden gekregen. Hardhout, masten, roestvrij staal, en een Leeuwarder verfbedrijf wil ons graag sponsoren. Dus het begint te rollen."

Neffens de organisaasje begjint it hieltyd mear op gong te kommen. "De Sterke Yerke 4 is wat dichterbij gekomen. De plannen zijn er al twee jaar, maar de begroting trekken we niet uit de achterzak. De organisatie moesten wij eerst rond hebben. Nu kunnen we door naar de volgende fase: geld genereren."

Plestik

It doel fan de Sterke Yerke 4 is om wat te dwaan tsjin de plestikrommel. "Als je daar langs de kust loopt is het verschrikkelijk. Je wilt niet weten hoeveel vuilniszakken met plastic wij opruimen, het is schandalig. Het is overal zo, hier in Nederland ook. Opgeteld is het waanzinnig veel. Dat plastic in de bermen komt uiteindelijk in de zee terecht, het vergaat tot microplastic en wordt weer opgegeten."

Wilfred de Jong fan Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke

(Advertinsje)
(Advertinsje)