Direkteur Kris Callens oer takomst Fries Museum: ek ynvestearring nedich

20 des 2019 - 07:13

Direkteur fan it Fries Museum Kris Callens hopet dat Provinsje Fryslân de wearde ynsjocht fan it Fries Museum. De ôfrûne jierren hat it museum grutte útstallingen oan it publyk toand, mar dêrfoar is wol it jild brûkt dat it opsmiten hat. "Het mooie is dat wij die reserve konden aanleggen door het succes van de voorbije jaren, hij was bedoeld om gebruikt te worden. Maar dat zouden we graag in de toekomst verder doen, de plannen zijn er. Nu zijn wij op zoek naar de middelen."

It Saailân mei it Fries Museum yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

"Wij hebben dit jaar laten zien dat investeren loont," mient Callens. "Dat als je investeert in een hedendaagse tentoonstelling dat je echt iets kunt neerzetten. Zoals Rembrandt & Saskia en Vikingen, dat bezoekers echt naar Friesland komen om ook van het Friese erfgoed te genieten en dat het ook een economisch effect heeft. Alleen dat hebben we gedaan met een eigen investering van 1,5 miljoen. Daardoor hebben wij het laten zien, maar die bedragen hebben wij niet meer voor de toekomst."

Ferlykje mei Grinslân en Drinte

Neffens Callens is der jild nedich foar de takomst, om ek lykweardich te wurden oan bygelyks de provinsjale musea yn Grinslân en Drinte. "Met onze huidige middelen kunnen wij 4,5 miljoen bij elkaar brengen. Dat is best veel, maar niet genoeg om op het niveau van het Groninger of het Drents Museum door te kunnen gaan. Daarvoor hebben wij ongeveer 7 miljoen nodig. Om van 4,5 naar 7 te komen kunnen wij zelf 1,5 miljoen bij elkaar brengen met onze bezoekers, fondsen en sponsors, maar we hebben nog 1 miljoen nodig als versterking. Daar zijn we nog volop naar op zoek."

It smyt jild op, mar net altyd foar museum

De museumdirekteur sjocht dat syn útstallingen in soad jild opsmite foar Ljouwert en de regio, mar dat dit jild net daalks weromstreamt nei it museum sels. "Vorig jaar hebben wij 15 miljoen gegenereerd, dit jaar meer dan 5 miljoen. Maar dat geld stroomt niet meteen in onze kassa's. Dat geld stroomt in Friesland, vaak naar kleinere bedrijven voor wie het niet evident is om dat als sponsoring naar ons te schuiven."

'Aanjager'

Callens seit dêroer: "Een adviesbureau zei in 2006 al over het Fries Museum: dat is precies waarom de overheden moeten investeren in grote museumtentoonstellingen. Want het geld komt wel in de regio nodig, maar je hebt eerst die tentoonstelling als aanjager nodig." Dêrom soe de provinsje mear ynvestearje kinne yn it Fries Museum.

"Wat wij weten is dat de waardering voor het Fries Museum er is, dat staat buiten kijf. Het gebrek wat wij nu voeren is welke ambitie wij met elkaar hebben en welke middelen kunnen wij daar in investeren," seit Callens. Dat moat in bliuwend resultaat opsmite.

Direkteur Kris Callens fan it Fries Museum

(advertinsje)
(advertinsje)