Waddenfonds steekt 13 miljoen in betere vismigratie

12 des 2019 - 12:05

Het Waddenfonds wil de vismigratie tussen de Waddenzee en het binnenwater verbeteren. Daarvoor geeft het fonds zo'n 13 miljoen euro uit. De visstand in de Waddenzee is te laag en de vissen zijn er te klein. De vistrek is verstoord door dijken, sluizen en gemalen.

Waadfûns

Daardoor kunnen vissen moeilijk meren, beken en rivieren bereiken. Op die plekken krijgen ze normaliter jongen. Nu ze die plekken minder goed kunnen bereiken, hebben trekkende vissoorten als de zeeforel, de paling en de glasaal het moeilijk in het Waddengebied.

Makkelijker naar het binnenwater

Met het geld van het Waddenfonds komen er onder andere meer en betere passages voor de vissen. Op dit moment worden bij Lauwersoog en in de Afsluitdijk zaken aangepakt om ervoor te zorgen dat vissen makkelijker naar het binnenwater van Fryslân, Groningen en het IJsselmeer kunnen komen.

Glêsiel - Foto: Wikimedia Commons / Uwe Kils

Het programma wordt in de gaten gehouden om te zien hoe goed de investeringen werken. Verder wordt er onderzoek gedaan naar overgangen van zout water naar zoet water. Zo moeten de systemen voor vismigratie in de toekomst beter worden.

(Advertentie)
(Advertentie)