Friese talenten zwemmen veel medailles bij elkaar

Het NK Zwemmen voor jongeren en junioren, dat dit weekend in Eindhoven plaatsvond, heeft veel medailles opgeleverd voor de Friese deelnemers. De Friese talenten belandden maar liefst veertien keer op het podium. Hendrik van der Leest deed dat het vaakst: hij eindigde zeven keer in de top drie.
Reportaazje Fryske swimtalinten
Voor Van der Leest, die in de buurt van Londen woont, was het een prachtig weekend. Van der Leest is lid van de Franeker en Harlingen zwemvereniging FZC'54/De Vikings en won vier keer goud. Dit deed hij op de 100 meter rugslag, 50 meter vrije slag, de 200 meter vlinderslag en de 200 meter rugslag. Op de 50 meter rugslag werd hij tweede en op de 100 en 200 meter vrije slag pakte hij brons.
Hendrik van der Leest
Ook Silke Huisman uit Arum wist meerdere keren het podium te behalen. Huisman, die voor de Leeuwarder zwemvereniging Orca zwemt, werd tweede bij de 200 meter wisselslag en de 200 meter schoolslag. Daarnaast pakte ze nog drie bronzen medailles op de 100 meter vlinderslag, de 50 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag.
Silke Huisman
Naast Van der Leest en Huisman deden er ook nog andere Friezen mee aan het toernooi. Marte Hieke van der Kamp uit Nijland zorgde voor een verrassing door goud te pakken op de 200 meter wisselslag in een tijd van 2.31,01. Hessel Broekstra uit Harlingen zwom op de 200 meter rugslag naar de derde plaats.
Bij de jongste deelnemers is de opzet van het toernooi anders. De top 30 van de inschrijflijst zwemt voor het 'groot klassement'. Hierin moeten de deelnemers tien afstanden zwemmen en wordt er na afloop een klassement opgesteld om te bepalen wie Nederlands kampioen wordt. Senna Hof uit Drachten gooide hoge ogen: hij eindigde op de tweede plaats.
Een succesvol toernooi dus, vond ook Orca-trainer Henri Koek.