De feestdagen troch sûnder stress? Tips fan stresscoach

04 des 2019 - 14:27

Desimber moat in gesellige tiid wêze mei pakjesjûn, ljochtsjes yn 'e hûs, de krystbeam opsette en lekker ite mei freonen en famylje. Mar al dy dingen bringe ek in soad drokte en ferplichtingen mei. Dêr is hjoed-de-dei sels in eigen wurd foar: desimberstress. Stresscoach Jolanda Bakker jout wat tips, sa't Fryslân goed de feestdagen trochkomme kin.

Desimberstress - Foto: Omrop Fryslân

"We moeten altijd heel veel, en op het laatste moment moet alles nog gebeuren. Iedereen is druk en heeft sociale verplichtingen. Sinterklaas moet soms al meerdere keren gevierd worden bij de pakes en beppes, de kerstdagen duren meerdere dagen en dan komt Oud en Nieuw nog. Er komt best veel in een korte periode op je af," leit stresscoach Jolanda Bakker út.

Neffens har sil it altyd wol wat druk jaan. "Het komt er allemaal bij, dus mensen zullen altijd wel een bepaalde mate van stress blijven ervaren. Het moet allemaal perfect en het moet op het laatste moment gebeuren."

Realistyske planning en in to-do list

Mar wat kinne je dêr no oan dwaan? Bakker: "Wil je het voorkomen of wat makkelijker maken, dan zou ik zeggen: zorg dat je op tijd begint. Zorg voor een goede tijdsplanning en houd rekening met onverwachte dingen. Ik ben er zelf ook niet altijd goed in, maar probeer toch dingen uit handen te geven en kijk of mensen kunnen helpen. Wat ook heel goed helpt is een to-do lijstje. Maar prop die niet zo vol dat je 's avonds om negen uur denkt: ik ben nog maar halverwege. Dus weer realistisch in de dingen die je moet doen."

Falkûlen

Dat binne eins tige praktyske dingen. "En eigenlijk open deuren. We weten het ook allemaal wel," jout de stresscoach oan. "Ieder jaar vallen we in dezelfde valkuil en uiteindelijk aan het eind van de maand denken we weer: we hebben het weer gered en het was leuk."

Kin it net wat minder?

"Daarom zou je je eigenlijk af moeten vragen: moet ik wel per se een zes-gangen-diner op tafel zetten? Kan het niet wat minder?" Neffens Bakker is it wichtich om te akseptearjen dat net alles perfekt wêze kin. "Er zijn dingen waar je geen invloed op hebt. Als je alles goed voor elkaar hebt op Eerste Kerstdag, maar er ontstaat ruzie aan tafel, tja, daar ga je al. Zorg ook dat je tijd en ruimte voor jezelf maakt. Het is mooi weer, ga even een rondje lopen buiten. Vind de balans voor jezelf."

Stresscoach Jolanda Bakker oer de feestdagen

(Advertinsje)
(Advertinsje)