Politieke crisis op Malta vanwege moordzaak journaliste

26 nov 2019 - 17:43

De regearing van Malta zit in een diepe crisis door recente aanhoudingen aangaande de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia. Haar dood zorgde in het Culturele Hoofdstadjaar 2018 voor spanningen tussen Leeuwarden en Valletta. De Maltese hoofdstad was afgelopen jaar ook Culturele Hoofdstad.

Foto: ANP

Caruana Galizia werd bij een bomaanslag om het leven gebracht. Ze publiceerde veel over corruptie op Malta op haar eigen blog en was ook voor de aanslag al verschillende keren bedreigd. Regionale en landelijke politici spraken zich uit tegen corruptie op Malta.

Afgelopen week werd zakenman Yorgen Fenech opgepakt vanwege betrokkenheid bij de dood van Galizia. Hij probeerde op dat moment Malta te verlaten met zijn boot. Caruana Galizia had een verhaal gepubliceerd over het bedrijf 17 Black Limited in Dubai, dat banden zou hebben met Maltese politici. Fenech zou de eigenaar van dat bedrijf zijn geweest.

De minister van Economische Zaken op Malta zette zichzelf al op non-actief, omdat hij gehoord werd in de zaak. Nu zijn ook de stafchef van premier Joseph Muscat en de minister van Toerisme Konrad Mizzi opgestapt.

Banden Fryslân en Malta verstoord

In het LF2018-jaar weigerde cultuurminister Owen Bonnici van Malta contact met gedeputeerde Sietske Poepjes. Poepjes had hem gevraagd om te praten over de politieke commotie op het eiland na de moord op Caruana Galizia. Later kwam Bonnici naar Fryslân toe om toch te praten, maar de banden werden niet beter.

(Advertentie)
(Advertentie)