Omrop TIP: De Fryslân DOK: 'Hert & Siel'

20 nov 2019 - 11:44

De film 'Hert & Siel' beleefde vorige week zijn première op het Noordelijk Filmfestival. Vanaf zaterdag 23 november is de Fryslân DOK in drie delen te zien bij Omrop Fryslân. De serie volgt de bouw van 'de Friese motor', die later bij de expositie de naam 'Us Heit' kreeg. Dit kunstwerk, de replica van een maïshakselaar, staat sinds oktober 2019 in het Fries Museum.

Kunstenaar Éric Van Hove wil met dit werk de waarde van het ambacht laten zien. Ambachtslieden hebben alle onderdelen opnieuw gemaakt, in hun eigen vakgebied, van porselein, glas, koper en beschilderd hout.

Een ambachtsman maakt producten met hart en ziel, met oog voor het materiaal, voor de afkomst van zijn vak. Het gaat om verbindingen met historie en omgeving. Sinds de industrialisatie is de moderne mens die verbindingen kwijtgeraakt, zegt Van Hove.

Éric Van Hove (links) oerleit mei ambachtslju hoe't se de ûnderdielen meitsje sille. - Foto: Omrop Fryslân

Aan de binnenkant van de motor zit een glazen pot, waar de kunstenaar het gebalsemde hart van een overleden paard in wilde doen. Het zou de 'bezieling' van het kunstwerk worden. Maar het Fries Museum was bang voor protesten van dierenactivisten. Bovendien zou het afleiden van de focus van het kunstwerk, en de waarde van het ambacht.

De discussie over het 'hart' geeft een interessante lading aan de Fryslân DOK.

Sweedske glêsblazers meitsje in ûnderdiel fan de kluts fan de Fryske motor - Foto: Omrop Fryslân

Programmamaker Bart Kingma en cameraman Jan Bensliman zijn vorig jaar met de opnamen van 'Hert & Siel' begonnen in het atelier van Van Hove in Marrakesh. Daarna 'groeide' de motor, met werk van glasblazers in Zweden, een beensnijder uit Bali, keramiek en smeedwerk uit Leeuwarden, houtsnijwerk uit De Knipe, schilderwerk uit Noordburgum, Hindelooper schilderwerk en Harlinger tegelwerk.

'Hert & Siel' is te zien op zaterdag om 15:30 uur bij NPO2, met Nederlandse ondertiteling. Zondags zendt Omrop Fryslân de serie uit vanaf 17:00 uur (herhaling ieder uur).

Deel een: zaterdag 23 en zondag 24 november 2019

Deel twee: zaterdag 30 november en zondag 1 december 2019

Deel drie: zaterdag 7 en zondag 8 december 2019

(advertinsje)
(advertinsje)