Kick Out Zwarte Piet oer protest Ljouwert: "We laten ons niet kennen"

15 nov 2019 - 12:41

Aksjegroep Kick Out Zwarte Piet sil sneon nei alle gedachten mei sa'n 30 oant 50 minsken demonstrearje by de yntocht fan Sinteklaas yn Ljouwert. Ferline jier stiene foar- en tsjinstanners lilk tsjinoer inoar. Jesse Andriesse fan de aksjegroep: "Dat was niet prettig. Wij hebben als uitgangspunt om vreedzaam te demonstreren. Als je dan die haat en agressie over je heen krijgt, is niet leuk. Daar hebben we veel last van gehad, maar het heeft ons niet gedemotiveerd."

'Sinteklaasfeest foar elk bern' - Foto: ANP

"Het heeft ons juist gemotiveerd om ons niet te laten kennen door het geweld dat tegen ons gepleegd is," seit Andriesse. "Er zijn meer aanmeldingen, meer dan vorig jaar. Het heeft ervoor gezorgd dat mensen niet bukken voor geweld en staan voor het grondrecht van demonstratie."

Oerlis mei gemeente

Freed is in petear west mei de gemeente. "Het zijn de laatste puntjes op de i, we hebben een bespreking gehad met met openbare orde en veiligheid. Zij gaan natuurlijk onze veiligheid garanderen op alle mogelijke manieren. Ik voel me sowieso veiliger na dit overleg, we hebben goed contact met de politie die ons grondrecht gaan beschermen."

Stekken by it Saailân

Andriesse fan Kick Out Zwarte Piet leit út dat der wol wat feroare is: "Het vak waar we mogen staan zit aan de route, meer dan vorig jaar. Het hele gebied van het Zaailand zal met hekken worden omsloten, dus publiek wordt omgeleid om het Zaailand heen zodat er niemand bij kan. Dat is om onze veiligheid te garanderen. Vorig jaar konden mensen nog bij ons vak komen, toen is er bijna een conflict geweest omdat er mensen op ons afkwamen. Nu is dat niet meer mogelijk."

Jesse Andriesse fan aksjegroep Kick Out Zwarte Piet

(Advertinsje)
(Advertinsje)