Bombardement bij Terherne herdacht met het planten van bomen

11 nov 2019 - 15:19

Met het planten van bomen is in Sibrandabuorren maandagochtend stilgestaan bij het bombardement op de sluizen van Terherne in de Tweede Wereldoorlog. Daar kwamen destijds vier mensen bij om het leven: twee vrouwen, een kleine baby en een Duitse soldaat.

Tussen tien en elf uur werden vier bomen geplant, voor ieder slachtoffer één, en dat was precies op het moment dat 75 jaar geleden de bommen vielen op de boerderij van de familie Hoekstra. Oudste zoon Jaap Hoekstra heeft de oorlog overleefd en was aanwezig bij de herdenking. Hij vindt het mooi dat er nu een herinnering is aan de slachtoffers. "Je komt nog weleens terug en zeker op een dag als vandaag, ja, dan denk je er weer heel sterk aan."

"Het was een mooie, zonnige dag"

Hoekstra was zeven jaar oud toen de bommen vielen en hij kan het zich nog goed herinneren. "Het was een mooie, zonnige dag weet ik nog. Ik ging met mijn vader en mijn broer, die toen vijf en een half jaar was, naar onze opa aan de Mardyk om melk te halen. Toen we terugkwamen, kwamen de vliegtuigen eraan en ze vlogen zo laag dat ik de piloot in de cockpit zag zitten."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

"Toen de eerste bommen bij ons vielen, zijn we achter de Mardyk gaan liggen", vervolgt Hoekstra. "Ik weet nog wel dat ik er op gekropen ben, om te zien wat er aan de hand was. Toen bleek dus dat de huizen, waar ik nu sta, er niet meer waren." Hoekstra verloor zijn moeder en zijn zusje van net vijf jaar oud. "Onze moeder zat voorover over het kindje, net alsof ze haar wilde beschermen tegen wat er komen zou."

Nog altijd last

Na al die jaren heeft Hoekstra nog altijd last van het bombardement, de laatste jaren zelfs meer dan voorheen. "Vooral als vliegtuigen over mij heen gaan met een motor, dus niet straaljagers, dan komt het direct weer boven."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Initiatiefnemer van het planten van de bomen is Gerhard Pietersma, schipper van het Statenjacht Friso, dat zijn vast ligplaats vlakbij de getroffen boerderij van de familie Hoekstra heeft. De bomen zijn geplant bij het monument dat er sinds de jaren 80 staat.

Jaap Hoekstra over het bombardement op de sluizen van Terherne

(advertinsje)
(advertinsje)