Wethâlder Hanneke Zonderland sit yn noed oer gaswinning by Noardwâlde

05 nov 2019 - 07:06

Gemeente Weststellingwerf stapt nei de Ried fan Steat tsjin gaswinning by Noardwâlde. Dat is moandei bekend makke. Wethâlder Hanneke Zonderland jout in taljochting: "Dat heeft te maken met het veranderende beleid in Weststellingwerf. Tot het voorjaar hadden we als beleid dat als er veilig geboord kan worden, dat het dan moet kunnen. Maar de raad is 180 graden gedraaid. Wij zijn tegen nieuwe gaswinning en ook tegen het opnieuw winnen uit bestaande putten."

Foto: Ronnie Porte

Dat de gemeente der no oars oer tinkt, komt ek troch de opskuor yn Grinslân. "Er is een toenemende ongerustheid onder inwoners. We kennen allemaal de verhalen uit Groningen. Daar is nog steeds geen goed werkend schadeprotocol. Daarom zeggen mensen: het is wel genoeg geweest."

Boaiemtrilling yn 2009

In wichtige reden om spesifyk foar dit gasfjild nei de Ried fan Steat te stappen, is dat der al skea west hat. "In 2009 is er een bodemtrilling geweest," leit Zonderland út. "Dat is de hoofdreden waarom wij zeggen: hier moet je afblijven. Dit veld is besmet. Laat het met rust."

Beswier

Dochs hat de gemeente neat te sizzen oer gaswinning. "Dat klopt. Maar we proberen optimaal gebruik te maken van het adviesrecht, we hebben onze argumenten bekend gemaakt en vinden dat het ministerie daar onvoldoende op in is gegaan. De bijzonderheid van dit veld doet er nog een schepje bovenop en heeft ons naar de Raad van State doen stappen. Wij vinden dat de argumenten in onze zienswijze onvoldoende zijn beantwoord en daarom maken we bezwaar."

Zonderland fynt it dreech yn te skatten oft it beswier kâns makket. Mar sy is beslist yn har stânpunt. "Wij hebben zes gasvelden in de gemeente. Van deze blijf je af."

Wethâlder Hanneke Zonderland fan Weststellingwerf

(Advertinsje)
(Advertinsje)