Ljouwerter Keamerlid Diks wol gau opheldering oer boargerdeaden Irak

It Ljouwerter Twadde Keamerlid Isabelle Diks (GrienLinks) wol gau opheldering fan ministers Bijleveld en Blok oer de boargerslachtoffers yn Irak nei in loftoanfal fan in Nederlânske F-16. Dêrby foelen yn 2015 mear as santich deaden. Doetiidske definsjeminster Hennis sei doe dat Nederlân dêr net by belutsen wie, mar dat kloppe net, seit Definsje no. "Dit is in alle opzichten heel ernstig", seit Diks.
Isabelle Diks yn de Twadde Keamer © ANP
"Het is heel kwalijk dat oud-minister Hennis, schijnbaar bewust, informatie heeft achtergehouden", seit Diks, dy't earder riedslid wie yn de gemeente Ljouwert. "En dat terwijl de Tweede Kamer keer op keer om info heeft gevraagd. Ik wil uitleg van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken."
Er is schijnbaar keer op keer voor gekozen om de Kamer verkeerd te informeren.
Twadde Keamerlid Isabelle Diks (GrienLinks)
Dat binne no Ank Bijleveld en Stef Blok. Dat Hennis sels gjin minister mear is, docht der net ta, seit Diks. "Zij is de rechtsopvolger van Hennis. Ze moet gewoon de vragen beantwoorden. En Blok heeft bij een werkbezoek in Jordanië al aangegeven dat er geen burgerdoden waren. Er is schijnbaar keer op keer voor gekozen om de Kamer verkeerd te informeren."

Skea oan fertrouwen dien

Neffens Diks docht it hanneljen fan de ministers skea oan it fertrouwen fan de keamer. "Ik wil daarom heel snel een debat met ministers Bijleveld en Blok. Het lastige is dat we dinsdag ook de defensiebegroting plenair bespreken. Maar ik ga een verzoek indienen om eerst een debat over de burgerdoden te voren, want ik vind het te groot om dat een beetje mee te nemen bij het begrotingsdebat."
Diks begrypt net wêrom't de ministers de ynformaasje oer de rol fan Nederlân by de boargerdeaden salang achterholden ha. "Nederland doet daar altijd heel moeilijk over. Een land als de VS is daar veel opener over. Daar geven ze informatie aan het Huis van Afgevaardigden en het Congres. In Nederland, zelfs toen er keer op keer toen nader naar gevraagd werd, werd er valse informatie gegeven. Ik wil weten waarom."

"Na vier jaar nog niet? Kwalijke zaak"

"De eerste reden die Nederland heeft om de Kamer niet te informeren over burgerdoden is dat we nooit de veiligheid van militairen in gevaar willen brengen. Dat willen we tegen elke prijs voorkomen, dat wil ik ook", seit Diks. "Maar dit is vier jaar geleden. Dat je het niet direct kunt bespreken, dat snap ik. Maar na vier jaar nog steeds niet? Dat vind ik een heel kwalijke zaak."
Isabelle Diks