Comité 1945 van Harlingen stopt na 75 jaar: "Onze taak is volbracht"

01 nov 2019 - 14:42

De Stichting Centraal Comité 1945 in Harlingen stopt. De stichting werd in 1945 opgericht om het sociale leven en het verenigingsleven op het gebied van sport en cultuur weer op te zetten en draaiende te houden. "Maar onze taak is nu volbracht", zegt de stichting.

Het koningshuis vierde Koninginnedag 1982 in Harlingen - Foto: ANP

"Dat klinkt wel wat gewichtig", zegt Joop van der Heide van het comité. "Maar de oorspronkelijke doelstelling was om het sociale, culturele en sportleven weer op poten te zetten na de Tweede Wereldoorlog." En dat is dus gelukt, vinden ze. De stichting werkte onder andere mee aan Koningsdag, de herdenking op 4 mei en de viering van 5 mei.

Het heeft ook een praktische reden dat het comité stopt. "De gemiddelde leeftijd van de leden is 106 jaar inmiddels", grapt Van der Heide. "En de aanvulling is zeer moeizaam. Links en rechts worden we ook nog ingehaald door andere evenementenorganisaties. Tel daarbij nog op dat er steeds meer eisen bij de vergunningsverlening komen. Dat alles heeft ons hiertoe doen besluiten."

Maar hoe nu verder? "We hebben al gesprekken gehad met de gemeente. We zeiden: jullie moeten erin voorzien als jullie de herdenkingen willen voortzetten. En ik weet ook niet hoe het verder gaat met Koningsdag, dat weet ik ook niet. Dat moet iemand anders oppakken."

Joop van der Heide van Comité 45

(Advertentie)
(Advertentie)