Daar is-ie: de eerste F-35 is geland op de Leeuwarder vliegbasis

31 okt 2019 - 15:33

Het eerste F-35 gevechtsvliegtuig is op Friese bodem. Om 15.25 uur landde het eerste toestel op de vliegbasis van Leeuwarden. De F-35 is de opvolger van de bekende F-16.

Bij diverse vliegtuigspotters was teleurstelling over de landingsceremonie. "Het is een beetje een deceptie. Ze vliegen vanaf de andere kant, ze kwamen hier niet lang. Er was net een noodlanding van een F-16 in Volkel, dat heeft ons genekt denk ik", zo zei hij. "Ik had gedacht dat de luchtmacht net wat meer zijn best zou doen. Hij vliegt wat kriskras over het veld heen. Ik heb wel een foto gemaakt, maar het valt me tegen."

Een spotter uit Dokkum had hetzelfde. "Ik heb 'm eigenlijk niet kunnen spotten, dat is best teleurstellend. Het stelt weinig tot niets voor, dat is doodzonde. Een gemiste kans. Er zijn mensen die van heel ver moeten komen, mensen die er een hotelovernachting aan vastknopen."

De lâning fan de earste F-35 yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân

Fly-by

De F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), heeft samen met zijn voorgangers een fly-by gemaakt. Het nieuwe vliegtuig heeft ook nog een eigen fly-by gemaakt.

De vliegbasis spreekt van een historisch moment, omdat het 70 jaar geleden is dat het eerste jachtvliegtuig in Leeuwarden kwam. En 40 jaar geleden kwam de eerste F-16 aan.

Toespraken van staatssecretaris en burgemeester

Bij de aankomst van het gevechtsvliegtuig was een hele ceremonie, waarbij onder meer staatssecretaris Barbara Visser van defensie en burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden spraken

Trefwoorden: 
Leeuwarden vliegbasis F-35
(advertinsje)
(advertinsje)