It giet min mei de wylp, mar ientsje fan Skylge dûkt op yn Spanje

25 okt 2019 - 17:26

It wie oardel wike lyn in bysûndere ûntdekking foar fûgelleafhawwers. Yn in kwelder yn de omjouwing fan Ribadeo yn Noard-Spanje, is in ringe wylp oantroffen. It docht bliken dat it ien fan de fûgels wie dy't begjin dit jier noch ringe binne op Skylge. De Skylger wylp hat dus goed 1.500 kilometer reizge.

Twa wylpen - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Sovon-fûgelûndersiker Peter de Boer fynt it tige bysûnder: "De meeste Nederlandse wulpen overwinteren in Noord- of Midden-Frankrijk. Deze is een stuk verder gevlogen. Ik heb er in het voorjaar vijf geringd op Terschelling. En als je er dan een zo terug krijgt, dat is wel spectaculair. Ik sprong een gat in de lucht."

Giet min mei de wylp

It ringjen waard dien om't it net goed giet mei de wylp. "Dit voorjaar heeft Staatsbosbeheer Terschelling een onderzoek gelanceerd omdat de wulp hard achteruit gaat. Inmiddels broeden er nog maar zo'n 40 paar wulpen op Terschelling, dat waren er twintig jaar geleden nog 180. Er zitten in Nederland nu nog ongeveer 4.500 paar. De Waddeneilanden waren altijd een groot bolwerk, maar de afname is ongeveer 70 procent geweest de afgelopen twintig jaar."

Undersyk

Steatsboskbehear is úteinset mei it ûndersyk om te sjen wat de oarsaken binne fan de efterútgong. "Om die vogels wat beter te volgen, te kijken wat het broedsucces is en hoeveel jongen ze grootbrengen, hebben we een aantal vogels van ringen voorzien om ze de rest van het seizoen te volgen. En nu is één daarvan is Spanje gezien."

Jongen wurde net grut

De Boer hat wol in idee hoe't it komt dat de wylp it net goed docht: "Wat we in deze kleine steekproef hebben gezien is dat het lijkt alsof het broedsucces veel te laag is. Het merendeel van de nesten komt succesvol uit, maar het aantal jongen dat groot wordt, blijft aan de lage kant. We hebben aanwijzingen dat predatie een rol speelt, maar het kan ook goed in het voedselaanbod zitten. Jonge wulpen hebben veel insecten nodig. De duinen zijn de laatste jaren behoorlijk verruigd met veel grassen en struweel, waardoor er mogelijk minder insecten zijn of waardoor ze moeilijker te vinden zijn."

Sovon-fûgelûndersiker Peter de Boer

Trefwurden: 
Skylge fûgel wylp Spanje
(Advertinsje)
(Advertinsje)