Smellingerlân besuniget miljoenen, mar wit noch net wêrop: "Heel moeilijke taak"

18 okt 2019 - 19:22

De miljoenen euro's tekoart yn Smellingerlân soargje derfoar dat de gemeente sjen sil wat se yn de takomst litte kinne, om sa te besunigjen. "De raad zal een keuze moeten maken", seit wethâlder Cor Trompetter. "Linksom of rechtsom."

Cor Trompetter - Foto: Omrop Fryslân

It tekoart komt, sa as yn de measte gemeenten, troch finansjele ôffallers yn de jeugdsoarch en it WMO."Dat heeft al een heel groot gat in onze begroting geslagen", seit Trompetter. Boppedat is der oer 2019 in flink tekoart. "Dat is de belangrijkste reden dat we meer moeten bezuinigen dan we in eerste instantie dachten. Komt bij dat bij een paar projecten de bouwprojecten aanzienlijk hoger zijn dan we gedacht hebben, waardoor ook extra bezuinigd moet worden."

Drege taak

Dêrom moat der no in diskusje yn Smellingerlân komme om te bepalen wat de gemeente noch dwaan moat. "De raad en het college staan samen voor een heel moeilijke taak, maar ik heb er vertrouwen in dat we eruit gaan komen."

It soe betsjutte kinne dat de gemeente minder docht yn de gebieten dy't foar it grutte tekoart soargje. "Voor WMO betekent het dat we bekijken of alles nodig is wat we doen. En bij de jeugdzorg gaan we kijken of het effectief is geweest wat we altijd gedaan hebben."

Het is absoluut nodig dat we blijven investeren in de toekomst, want stilstand is achteruitgang.

Cor Trompetter

Earder op freed waard bekend dat Smellingerlân wol njoggen miljoen euro stekt yn in nije farwei. Mar dat is wol wat oars, seit Trompetter: "Dat gaat om investeringen die over een periode van 100 jaar kunnen worden afgeschreven, investeringen die pas beginnen in 2028 of 2029. Dat gaat structureel over een relatief klein bedrag en geld dat pas over een paar jaar nodig is. Maar het is absoluut nodig dat we blijven investeren in de toekomst, want stilstand is achteruitgang."

Trompetter baalt fan it tekoart, mar is net allinnich mar negatyf: "Het is niet plezierig. Het is veel mooier om nieuwe plannen te kunnen ontwikkelen. Anderzijds dwingt het je als gemeente wel om goed na te denken over wat je doet. Ik zag het liever anders, maar ik word hier niet depressief van. Ik zie wel mogelijkheden om eruit te komen."

(Advertinsje)
(Advertinsje)