Museum Heerenveen siket guod fan en ferhalen oer Domela

28 sep 2019 - 09:02

Museum Heerenveen siket materiaal, foto's en ferhalen fan en oer Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Minsken dy't noch wat te lizzen ha, kinne dat ynbringe by it museum. Dy sil mei it materiaal de tentoanstelling Domela Leeft! meitsje.

Foto: Omrop Fryslân

It is dit jier hûndert jier lyn dat 'Us Ferlosser' (1846-1919) stoar en dat wurdt yn dit jier mei tal fan aktiviteiten betocht.

"Domela was dominee, socialist, anarchist, maar ook inspirator, hij leerde arbeiders voor zichzelf opkomen, zette zich in voor onderwijs en vrouwenrechten. Hij was zijn tijd ver vooruit", leit Linda Palil-Trip, direkteur fan Museum Heerenveen út.

Oral history

"Hij heeft voor veel mensen veel betekend. De kans dat er nog mensen zijn die hem hebben gekend, is natuurlijk heel klein na honderd jaar, maar misschien zijn er wel mensen die spullen hebben gekregen van hun ouders of grootouders of die verhalen kennen die altijd werden verteld. Deze zogenoemde 'oral history', mondeling overgeleverde geschiedenis, willen we vastleggen. Daar zijn we naar op zoek."

Se ropt fral de minsken op te kommen dy't tinke dat har guod of ferhaal grif al bekend is. "Juist als mensen denken dat het niet bijzonder is, of dat boek hebben ze vast al, kom dan toch langs. We zijn benieuwd naar het verhaal."

Minsken kinne tusken 11.00 en 16.00 oere by it museum komme. "Er zitten specialisten en historici klaar en kenners die spullen op waarde kunnen schatten. Maar ook materiaal of verhalen over andere socialisten uit die tijd is welkom. Het moet een feestje worden vandaag."

Linda Palil-Trip fan it museum

(Advertinsje)
(Advertinsje)