Smookromten yn hoareka ferbean: "We zijn tot in ons hart geraakt, vreselijk"

27 sep 2019 - 12:35

"Er gaan hele harde klappen vallen onder de café's", foarseit Corné van de Erve no't spesjale smookromten yn de hoareka ferbean wurde. Van de Erve is foarsitter fan de Fryske ôfdieling fan de Koninklijke Horeca. "We zijn tot in ons hart geraakt, dit is vreselijk."

De Hege Ried hat freed bepaald dat smookromten yn kafees, kroegen en restaurants fuortendaliks ticht moatte. Earder al sei it Gerjochtshôf dat de spesjale romten net tastien binne. De saak wie oanspand troch Clean Air Nederland.

Sûnt 1 july 2008 jildt yn de hoareka in folslein smookferbod, mar spesjale smookromten wiene noch wol tastien. De Hege Ried folget by it beslút it advys fan de advokaat-generaal. Dy wiisde derop dat net-smokers druk fiele kinne om te smoken en dat der altyd smook út de romten wei 'ûntsnapt'.

"Café's hebben echt geïnvesteerd", fertelt Van de Erve. "We hebben afspraken gemaakt met de overheid. En niet alleen de horecaondernemers zijn de dupe, maar ook alle gasten die roken. Wij willen gastvrijheid bieden, ook aan mensen die roken. Ondernemers hebben soms tot hun laatste cent gespendeerd aan de rookruimtes."

Van de Erve fynt dat de hoareka al faker troffen is: "Het is klap na klap. Eerst het rookverbod, toen ging de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar en nu dit. Ik wil echt overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, red.) en de overheid."

Jild stutsen yn smookromten

"Ik ben gewoon heel emotioneel", seit Van de Erve. "Landelijk hebben meer dan 7.000 bedrijven geïnvesteerd in rookruimtes." Hoefolle fan de 2.000 hoarekabedriuwen yn Fryslân jild stutsen ha yn in smookromte, kin er net sizze. "Maar het zijn er nogal wat. Je moet vooral denken aan discotheken en café's. Ze doen er alles aan om het hun gasten naar de zin te maken en om gasten te behouden. Als dit allemaal omvalt, hebben we straks een platteland zonder voorzieningen."

Foto: ANP

Der binne ek minsken dy't net hâlde fan smokerij, mar dy wurde mei dit ferbod net betsjinne, fynt Van de Erve. "Zij hebben geen last van die rookruimtes. Je hoeft daar niet vrijwillig heen te gaan."

Je wilt niet dat iedereen buiten op straat staat.

Corné van de Erve, Koninklijke Horeca Nederland

Minsken dy't op stap binne en dochs smoke wolle, soene no nei bûten gean kinne. "Maar zie je het al gebeuren? Dat alle bezoekers van discotheken aan het Ruiterskwartier naar buiten gaan? En andere mensen die het gezellig vinden gaan mee. Je hebt ook een verantwoordelijkheid voor de buurt. Je wilt niet dat iedereen buiten op straat staat."

Van de Erve hopet dat de hanthavening foarearst tafalt. "Ik hoop dat de NVWA niet als een dolle gaat handhaven en boetes uitschrijven en de horeca als melkkoe gebruikt. En ik hoop dat we eruit kunnen komen met gemeentes, als rokers noodgedwongen op straat komen te staan."

Corné van de Erve

By Neushoorn yn Ljouwert ha se al in oplossing fûn: "Roken mag natuurlijk wel gewoon buiten, maar let op, vanaf drie uur 's nachts kom je er niet meer in (Leeuwarder horecabeleid). Ja hoor, lekker dan. Valt mee, rokers die na drieën nog even willen blijven krijgen gratis een nicotine zuigtablet van ons."

Boppedat krijt de 'rookruimte' in oare namme:

Foto: Neushoorn
(advertinsje)
(advertinsje)