Wa hat bylden fan de rapste frou fan de Alvestêdetocht 1985?

27 sep 2019 - 10:49

It programma Andere Tijden Sport siket bylden fan de bêste froulike reedrydster fan de Alvestêdetocht 1985, Lenie van der Hoorn. Se kaam by de trettjinde Alvestêdetocht trije kertier letter as winner Evert van Benthem oer de finish, mar der binne gjin profesjonele fideobylden makke. It programma Andere Tijden Sport docht no in oprop foar in dokumintêre.

Foto: NOS

"Er is helemaal niets", seit Kees Jongkind fan it NTR-programma. "Er is een interview door Evert ten Napel van na de finish. En er is een stukje voor de start. Maar alles wat ertussenin zit, ruim 13 uur, hebben we haar niet in beeld."

Wol foto's, mar gjin bylden

Der wie yn 1985 gjin aparte wedstriid foar froulju. Van der Hoorn ried 45 minuten efter de manlike koprinners. "De collega's van de NOS hebben gekozen voor de kop van de wedstrijd en daar zat zij niet in", fertelt Jongkind. "Er zijn wat fragmenten vanuit de helikopter waarvan wordt gezegd: dat is haar. Maar zelf zegt ze dat ze dat ook niet is. Dus we hebben niets. Wel een mooi verhaal en foto's, maar we zouden ook graag bewegende beelden van haar zien tijdens die Elfstedentocht."

Ha jo bylden? Dan kinne jo kontakt opnimme mei de redaksje fan Andere Tijden Sport. Dat kin troch in mailtsje te stjoeren nei ats@ntr.nl.

Foto: NTR

"Ik zeg het met het schaamrood op de kaken, maar de NOS heeft geen oog gehad voor de vrouwen tijdens die Elfstedentocht", seit Jongkind.

Se hat wol in ferhaal: "Ze moest opboksen tegen het feit dat vrouwen niet echt geaccepteerd werden. Er was geen echte vrouwenwedstrijd tijdens de Elfstedentocht. Ze mochten gelukkig meedoen met de wedstrijd, daar hebben ze ook voor moeten knokken. Een aantal vrouwen deden uiteindelijk mee, onder wie Lenie."

Sulveren tabakspôt

Mar omdat der gjin aparte wedstriid foar froulju wie, hie de organisaasje ek gjin priis foar har. "Toen ze als eerste vrouw over de finish kwam, hebben ze van alles moeten bedenken om haar fantastische prestatie te eren. Ze kreeg een zilveren tabakspot van de vereniging Friesche Elf Steden. Die moest ze meteen weer inleveren, het was meer een gebaar. Die pot zou eigenlijk gegeven worden aan de eerste Leeuwarder die over de streep kwam. Het is ook een wisselprijs, dus ze heeft nu alleen een Elfstedenkruisje."

Van der Hoorn yn 1985

Doe't Lenie van der Hoorn as earste frou oer de streek kaam yn 1985, wie se benammen bliid dat se de 'tocht der tochten' riden hie. "Ik ben vijftien jaar lid van de vereniging en heb diverse alternatieve elfstedentochten gereden, maar nu is het er toch van gekomen dat ik een echte Elfstedentocht gereden heb."

Se wie ferrast doe't de Alvestêdetocht oankundige waard yn 1985. "Ik had er helemaal niet op gerekend. Het overviel me, ik kon geen woord uitbrengen. Maar ik heb toch maar onderdak geregeld en in het donker gaan oefenen in het donker. Ik heb m'n schaatsen in het donker aangetrokken en ik ben gaan kijken of ik dat kan, in het donker schaatsen. Toen viel het me alles mee."

Dat wie wol oars op de dei fan de Alvestêdetocht sels: "Vanochtend was het aardedonker. Je wist niet wat je meemaakte. Echt een avontuur, een belevenis", sei se nei de finish tsjin NOS-ferslachjouwer Evert ten Napel.

Kees Jongkind

(advertinsje)
(advertinsje)