Klokkenstoelen De Fryske Marren aangetast, maar geld voor grondige restauratie ontbreekt

14 sep 2019 - 14:03

Er is onvoldoende geld om een drietal klokkenstoelen in de gemeente De Fryske Marren grondig te restaureren. Het onderhoud is voor rekening van een stichting die meerdere monumenten in eigendom heeft. Omdat deze monumenten ook aan onderhoud toe zijn, heeft de stichting te weinig geld in kas voor de drie klokkenstoelen.

Volgens voorzitter Jelle Belksma van de stichting is er in ieder geval bij drie klokkenstoelen snel actie noodzakelijk. Ze zijn aangetast door houtrot. Als daar niets aan wordt gedaan, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo is bij de klokkenstoel van Snikzwaag al een waarschuwingsbord geplaatst.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Om de klokkenstoelen weer veiliger te maken zou het volledige houtwerk aan de onderkant vervangen moeten worden. Alleen de koppen van de klokkenstoelen zijn nog in goed conditie. De stichting is over de grondige restauratie nog in onderhandeling met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Deze instelling is meestal niet zo snel genegen een groot deel van een monument te vervangen, vertelt Belksma. Als ze het er niet mee eens zijn, zouden de klokkenstoelen hun monumentenstatus verliezen.

De financiën vormen het grootste probleem. De stichting heeft momenteel niet genoeg geld in kas, maar omdat er ook een groot aantal andere projecten aan zitten te komen, moeten er keuzes worden gemaakt. Zo moet binnenkort het carillon van Joure ook een opknapbeurt ondergaan, net als zes andere klokkenstoelen van de stichting.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Trefwoorden: 
De Fryske Marren
(advertinsje)
(advertinsje)