SUP 11-City Tour begint, maar door het slechte weer haalt niet iedereen Sloten

11 sep 2019 - 11:02

Afgelopen weekend was de non-stop SUP 11-City Tour al, de Elfstedentocht peddelend op een surfboard. Maar woensdag is de tocht in etappes gestart. Einddoel voor woensdag is Sloten, maar het is nog maar de vraag of de suppers het halen. "Het wordt wel erg met de wind. Vanuit het zuidwesten komt er wat storm aan. Het kan zomaar zijn dat de Sleattemer Mar te gevaarlijk wordt. Misschien moeten wij tourders van het water halen omdat het niet meer 'safe' is," zegt Anne-Marie Reichman-Totah van de organisatie.

Voorzitter Ritske Merkus ziet ook dat het weer niet bevorderlijk is. "Met name achteraan is het vrij wiebelig, omdat er golven van voren komen. Met ideale omstandigheden zou iedereen het wel halen. Maar na Leeuwarden moet er een kanaal over worden gestoken en langs De Swette. De wind staat niet gunstig, dat wordt een flinke klus. Maar het gaat om het proberen: op dag twee is er weer een nieuwe kans." Morgen gaat de tocht van Sloten naar Workum.

Veel nationaliteiten

Bijzonder is dat er veel mensen uit andere landen deelnemen. "Er doen zo'n 30 nationaliteiten mee. Oekraïne, Chili, Amerika. Het is echt ongelooflijk," geeft Reichman-Totah aan.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Verslaggever Bauke Deelstra spreekt met voorzitter Ritske Merkus

Anne-Marie Reichman-Totah is de oprichtster van de SUP 11-City Tour, maar ze doet zelf ook mee. "Zo'n 36 uren suppen is behoorlijk lastig, maar ook machtig mooi. Je ziet de zon, maar ook storm, regen en sterren. Het was Prachtig, maar ook lastig om op tijd binnen te komen," zegt ze. Reichman-Totah heeft er 25,5 uur over gedaan. Zij vindt de strijd met de elementen erg mooi. "De beleving op het water, je gebruikt alle spieren en je maakt je hoofd leeg. Ik ben het liefst in de natuur."

"Ik was bij Aldtsjerk en toen ging ik niet zo hard meer. Mijn broer kwam naar me toe om te zeggen dat het wel krap ging worden. Ik dacht: verdorie, dit zijn de laatste 15 kilometer. Maar ik had nog wel wat reserve. Er was veel positiviteit onderweg, zoals boten met muziek. Toen vloog ik werkelijk verder. Het was wel apart, want een uur eerder was ik nog zo kreupel als wat."

Anne-Marie Reichman-Totah, bedenkster van de SUP 11-City Tour

(advertinsje)
(advertinsje)