Cateraar festival Eilân yn spanning: "Veel gedupeerden als het niet doorgaat"

05 sep 2019 - 15:05

"Dit is zeker een geschikte plek. Het heeft ook een recreatiebestemming, dus het lijkt me ideaal voor een mooi festival." Dat seit Flang Cupido fan Skylge. Hy fersoarget de catering by it festival Eilân, dat takom wike tongersdei úteinsette wol by it marke fan Hee.

Oft it festival trochgean kin is noch mar de fraach; de rjochter hat ferline wike de evenemintefergunning skorst. De organisaasje fan Eilân hat tongersdei in nije fergunning oanfrege. De gemeenteried praat tongersdeitejûn yn in ekstra gearkomste ek oer it festival.

"Werk, tijd en geld kwijt"

Ek foar cateraar Cupido is it spannend oft it allegear wol trochgean sil. "Het is flink spannend", fertelt er. "We moeten er wel klaar voor zijn als het doorgaat. Anders moeten we alles weer terugsturen, dat is zonde. Als het niet doorgaat, zijn er veel gedupeerden. Mensen die heel veel werk, tijd en geld kwijt zijn."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Cupido is hikke en tein op Skylge. Hy soarget der mei it festival foar dat elkenien, de crew, de artysten en de besikers, iten krijt. "We gaan een mobiele keuken inrichten op de camping. Daaruit wordt de crew voorzien van eten, de artiesten ook. Verderop het terrein hebben we nog een tent waar we de gasten ook van een hap kunnen voorzien."

De cateraar is yntusken al oan it wurk. "Alles is al onderweg naar het eiland, dat kan niet stilstaan. Als er mensen komen, dan moeten de magen wel gevuld worden. Anders kan er ook niet gewerkt worden."

Libje fan toeristen

Cupido baalt fan de gong fan saken. "Ik lees ingezonden brieven in de krant van mensen die ondernemers op het eiland betitelen als 'rupsje nooitgenoeg'. Dat steekt mij ook, want we werken hier met z'n allen heel hard aan een mooi toeristisch product. 99% van Terschelling leeft van de toeristen. Je moet het respecteren als mensen hun schouders ergens onder zetten om het op een hoger niveau te tillen."

En it argumint fan tsjinstanners dan? Sy fine dat it festival net holden wurde kin yn in stiltegebiet. "Als je goed kijkt, is dit bestemd als recreatiegebied", seit Cupido. "Dit is een kunstmatig aangelegd meertje, ooit gebaggerd om de dijk op te hogen. Daarom kunnen we hier mooi gebruik van maken als toeristisch gebied. Uit het natuurgebied blijven we juist weg, omdat we hier kunnen recreëren. De echte natuurgebieden worden daarmee gespaard."

(advertinsje)
(advertinsje)