Wassink 'niet optimistisch' oer Eilân: "En dan druk ik me eufemistisch uit"

04 sep 2019 - 10:15

Ek boargemaster Bert Wassink jout in reaksje op de opskuor om it wol of net trochgean fan it festival Eilân op Skylge hinne. De fergunning foar it festival is troch de rjochter skorst, mar organisator Daniël van Drunen wol no ien poadium ferpleatse dat yn in Natura2000-gebiet neist de mar fan Hee komme moast. Van Drunen wol dus in nije oanfraach foar in fergunning dwaan. Boargemaster Wassink wynt der lykwols gjin doekjes om: "Het is aan de initiatiefnemer. Maar laat ik het zo zeggen: ik ben er niet optimistisch over. En dan druk ik me eufemistisch uit."

It marke by Hee - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Provinsje Fryslân jout gjin tastimming foar it festival, en dêr moat de gemeente har by oanslute. "We hebben elkaar onlangs gesproken en toen was de voorzieningenrechter aan het woord. Hij gaf aan dat de evenementenvergunning geschorst werd en dat die schorsing opgeheven kan worden door het verlenen van een omgevingsvergunning van de gemeente," leit Wassink út.

Dochs kin de gemeente dat allinne mar dwaan as de provinsje ek akkoart is. Wassink: "Dat komt omdat de voorzieningenrechter ook een aantal gebreken had geconstateerd. Die moeten opgeheven worden. Daar speelt de provincie een rol in: die moet komen met een 'aangepaste verklaring van geen bedenkingen.' Maar de provincie vindt het niet verantwoord om dat op korte termijn te doen. Dus kunnen wij ook geen omgevingsvergunning verlenen, want de provincie is als het om natuur gaat het bevoegd gezag."

Koart dei

De provinsje hat oanjûn dat it tûk wêze soe om nei in oare lokaasje te sjen. "Mar," seit Wassink, "Het is allemaal erg kort dag. Wij hebben een aanvraag omgevingsvergunning en die wijzen we af omdat het op deze aangegeven plek niet gerealiseerd kan worden. Als de aanvrager - en dat zou dan heel snel moeten zijn - met een nieuwe aanvraag komt, dan zullen wij naar bevind van zaken handelen. En laten we wel wezen: de opvattingen van de provincie zijn ook dan weer volstrekt leidend."

Skeaclaim?

Dat sjocht der net posityf út foar de organisaasje fan festival Eilân. Dochs is Wassink net benaud foar in skeaclaim. "Dat zie ik met vertrouwen tegemoet, want ik denk niet dat er vanuit de gemeente veel fout is gegaan."

Earder begjinne

Yn de gemeenteried sil der tongersdei oer sprutsen wurde. "Als je te maken hebt met tegenstanders van een initiatief en je wilt alles volgens de wettelijke termijnen afhandelen, dan mag je misschien wel twee jaar van tevoren beginnen met een aanvraag en dan nóg heb je nog tijd tekort. Het was denk ik onontkoombaar om in zo'n procedure terecht te komen als we nu zitten. We gaan nu de aanvraag omgevingsvergunning afwijzen, maar als er weer een nieuw feit voordoet, dan moeten we daar ook naar handelen."

Boargemaster Bert Wassink fan Skylge is net posityf oer Eilân

(advertinsje)
(advertinsje)