Reduzum mag na jaren toch de eigen dorpsmolen vernieuwen

03 sep 2019 - 15:42

Reduzum krijgt dinsdagmiddag een vergunning van de gemeente Leeuwarden voor een nieuwe dorpsmolen. Het dorp heeft al sinds 1994 een eigen windturbine. Na ruim 25 jaar is die aan vervanging toe. De provincie stond solitaire windturbines jarenlang niet toe, alleen turbines in clusters. Nu mag het wel en met de vergunning van de gemeente kan Reduzum eindelijk de oude windmolen vervangen.

Doarpsmûne Reduzum

"De provincie heeft de vervanging van de molen jarenlang tegengehouden", vertelt voorzitter Henk Vellinga van de stichting Doarpsmûne Reduzum. "Maar de gemeente Leeuwarden heeft ons wel altijd gesteund. Nu is er een coalitie die de dorpsmolen wel toestaat."

De stichting in Reduzum kan nu weer verder met het plan voor een nieuwe molen. "We hebben een grote hobbel genomen. Vanmiddag wordt de vergunning overhandigd door de wethouder van de gemeente Leeuwarden. Daarna moet er nog van alles gebeuren", zegt Vellinga. Zo moeten onder meer de afspraken met het dorp worden vernieuwd. De stichting moet bij de bank nog een deel van de financiering regelen. Daarna moet er ook nog worden overlegd met de molenfabrikant en de subsidieverstrekker.

Met de opbrengst van de molen konden talloze dingen worden gefinancierd. In totaal is er voor 100.000 euro besteed in de dorpen, zegt Vellinga. Volgend jaar december moet de nieuwe windturbine van Reduzum er staan.

De doarpsmûne fan Reduzum is net 25 jier oan ein en moat fernijd wurde - Foto: Omrop Fryslân

Ferslachjouwer Maaike van der Hoek praat by de mûne mei Henk Vellinga

Trefwoorden: 
Reduzum vergunning dorpsmolen
(Advertentie)
(Advertentie)