Boargemaster Buma fan Ljouwert: "Er komen grote politieke besluiten aan"

Sybrand Buma is krekt in wike boargemaster fan de gemeente mei de Fryske haadstêd: Ljouwert. Dat betsjut ek dat hy de partijpolityk efter him litte moat, de eardere CDA-foaroanman moat no as boargemaster boppe de partijen stean. Kin hy dat? En hat hy gjin lêst fan syn CDA-profyl? Hy is der sels net benaud foar: "Ik ben niet benoemd op een politiek programma vooraf: dit gaat Buma doen. Ik kom in een collegeprogramma dat al werkt. Daar gaan we mee verder."
Boargemaster Buma fielt him wolkom de gemeente. "De installatiedag was één groot feest", jout Buma oan. "Ik heb veel kennisgemaakt met mensen binnen en buiten het gemeentehuis. Ik ben vrijdag bij Cambuur geweest en heb het Psy-Fi festival gezien. En ook de eerste politieke gesprekken gehad, de gemeenteraad komt terug van reces en er staan grote politieke besluiten te komen. Het werk is echt begonnen."

Boppe de partijen

It is de fraach oft it Buma slagget om as boargemaster boppe de partijen te stean. Hy is dêr lykwols net benaud foar. "In de moderne tijd doet de kleur van de burgemeester er minder toe. Ik snap dat het voor de stad best weer nieuw is. Maar ik ben niet benoemd omdat ik een CDA'er ben", seit Buma. Mar it bliuwt in feit dat hy in bekend persoan is. "Mensen kennen mijn gezicht van televisie en kennen de standpunten en uitspraken die je als politicus hebt. Dat is ook iets waar de raad mij kritisch over bevraagd heeft."
Dochs hat hy goed neitocht oer de kar om boargemaster te wurden. "Ik was jarenlang nationaal politicus en had op gegeven moment het gevoel: ik wil iets anders doen. Maar, wel met de ervaring die ik heb opgedaan in de politiek."
Buma seit dat it net dreech foar him is om in stapke werom te dwaan mei syn miening. "Je bent niet in hart en nieren politicus. Maar je hebt wel waarden en opvattingen die in je systeem zitten." Hy wol net mear dy politikus wêze mei dat útsprutsen profyl. "Dat was juist wat ik niet meer wilde. Je wordt als burgemeester voor alles gevraagd. Niet om een mening, maar om oplossingen aan te dragen."

'Morsige stad'

Buma seit dat Kulturele Haadstêd 2018 Ljouwert goed dien hat. "Deze stad is mede door dat Europese Hoofdstad veel bewuster geworden. Ik ken de stad ook uit de jaren 70 en 80 toen de ik in de buurt woonde. Toen was het een wat morsige stad die het altijd moeilijk had. Maar er is enorm veel enthousiasme gekomen", seit er.

Utdagingen

Hy wol fierder mei de krêft dy't yn 2018 opboud is. "De gemeente laten profiteren van een bekendheid die de gemeentegrenzen en provinciegrenzen ver te boven gaat", sa't er sels seit. "Dat is voor de werkgelegenheid en het aantrekken van nieuwe mensen belangrijk."
Buma: "Tegelijkertijd staan we voor grote keuzes als het gaat om de zorg en sociale zekerheid. Dit is een gemeente met een sociaal hart, maar financieel is dat ingewikkeld. Als je mij vraagt: wat is de grote uitdaging? Aan de ene kant: de kracht van de gemeente een kans geven en voortbouwen op Europese Hoofdstadjaar 2018, op de werkgelegenheid, het onderwijs en de topsectoren. Maar aan de andere kant: de de sociale uitdagingen die niet nieuwe zijn."

Mear as stêd Ljouwert

Mar de gemeente is mear as allinne stêd Ljouwert. "Deze gemeente is net nieuw en moet voor de toekomst nog veel uitvinden. De verhouding stad en 35 dorpen is onder andere iets wat je goed moet uitzoeken. Net als de samenwerking met andere gemeenten."
Sybrand Buma krijt de boargemastersketting om © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Der wurdt ferwachte dat Buma foardiel hat fan syn kontakten yn De Haag. "Ik ben wel uit Den Haag, maar Den Haag is nog niet van me af. Dat betekent naar Den Haag gaan, zo werkt het. Doordat ik vele mensen persoonlijk ken, is dat een groot voordeel."
Dochs kin hy neat tasizze. Buma: "Ook daar geldt: ik kan geen geldpotten toveren. ook Den Haag heeft altijd geld te weinig, maar ik kan wel richting geven in waar de mogelijkheden zitten. Het noorden heeft Den Haag ook veel te bieden. We hoeven niet alleen te vragen, we kunnen wel degelijk ook veel bieden."

Net samar fuort

Sybrand Buma jout oan foarearst boargemaster te bliuwen. "Ik heb geen eindmoment voor ogen. Ik ben echt niet binnengekomen om na een paar jaar weer weg te gaan. Er zijn grote opgaven waarin continuïteit van een burgemeester belangrijk is. Ik zie mij niet weggaan omdat er iets leukers is. Ik denk dat ik iets kan bijdragen en dat betekent dat ik met volle inzet blijf."