Minister: "Bedrijfsleven kan meer doen om jongeren aan diploma te helpen"

26 aug 2019 - 14:30

It tal learlingen dat sûnder diploma fan it mbo ôf komt moat en kin fierder omleech. Dat sei minister Ingrid van Engelshoven moandei by de iepening fan it skoaljier op ROC Friese Poort yn Ljouwert. Neffens de minster dogge Fryske mbo's it al folle better as de skoallen yn oare parten fan Nederlân, mar dochs is der romte foar ferbettering. "Wat je ziet is dat er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat en dat bedrijven de jongeren al een baan aanbieden voor ze een diploma hebben," seit Van Engelshoven.

Bedrijfsleven kan meer doen om jongeren aan een diploma te helpen

De minister wie moandei yn Ljouwert om it nije skoaljier offisjeel te iepenjen. Se hie dêr foar keazen om't ROC Friese Poort dit jier 25 jier bestiet. De minister wie loovjend oer it mbo. "Ze doen een aantal dingen heel goed," fynt Van Engelshoven. "De aandacht die ze hebben voor kwetsbare jongeren en hoe ze die hier begeleiden. Zoals een studente tegen mij zei: ze durven hier ook buiten de lijntjes te kleuren in hun oplossingen, met een team waarin jonge mensen ook kwetsbare studenten begeleiden."

Grutsk op de regio

Van Engelshoven is ek posityf oer Fryslân as gehiel. "Ze werken ontzettend goed samen in de regio. Niet alleen met de gemeente, maar ook met het bedrijfsleven, om goed te kijken wat zijn hier nu de uitdagingen in de regio. Zoals de energietransitie. Hoe kunnen wij onderdeel worden van die transitie naar duurzame energie? Dat doen ze ongelooflijk goed en knap, groot compliment daarvoor."

Minster Van Engelshoven by ROC Friese Poort - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Remco Meijerink is foarsitter fan it kolleezje fan bestjoer. Hy is tige grutsk mei de wurden fan de minister. "Het mooie vond ik dat de minister in de eerste plaats een compliment maakte naar de regio. Friesland is een landelijk voorbeeld van hoe wij hier in het mbo, Friese Poort, Friesland College en Nordwin College samen met de gemeente en provincie samenwerkt aan goed onderwijs. En dat compliment kunnen wij in deze regio in de zak steken," seit Meijerink.

Neffens Meijerink is der in soad kontakt mei bedriuwen yn de omjouwing. "De lijnen zijn heel kort. Ik denk dat er geen provincie is die zo nauw betrokken is bij het beroepsonderwijs. En weinig provincies met zulke korte lijnen naar bedrijfslijven. En we hebben elkaar voor goed beroepsonderwijs nodig, daar heb je bedrijfsleven, gemeente en provincie bij nodig."

It Fryske mbo docht it yn de regel goed, sa fynt de minister. Sa is it tal studinten dat it mbo ferlit sûnder diploma nergens sa leech as hjir. Mar der liket yn de takomst wol in probleem te ûntstean troch de krapte op de arbeidsmerk. "Wat in het gesprek aan bod kwam was de groenpluk die nu plaatsvindt, waar de arbeidsmarkt zo krap is," seit Van Engelshoven.

Studinten oan it wurk, mar ék leare

Van Engelshoven: "Daarom zou ik niet alleen de Friese Poort, maar vooral ook werkgevers willen oproepen, als je nu heel krap zit met personeel: dan kun je best kijken naar mbo-studenten die nog niet zijn afgestudeerd. Maar zorg dat je ze een leer-werkbaan geeft. Dan heb je én extra personeel én je zorgt ervoor dat iemand zijn diploma kunt halen en dat is winst."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Studinten geane faak al gau oan it wurk, mar dan moat der ek noch in diploma helle wurde. Meijerink: "Dat is vanuit een bedrijf heel logisch. Als je een goede timmerman hebt die stage bij je loopt en je hebt mensen nodig, dan zeg je tegen zo'n jongen of meisje: kom werken. Maar eigenlijk moet je eerst zeggen: deze persoon moet eerst zijn diploma halen en misschien nog wel doorleren in het mbo of hbo, en dán moet zo'n jong mens de arbeidsmarkt op."

Minister: "Bedrijfsleven kan meer doen om jongeren aan diploma te helpen"

Der binne by ROC Friese Poort saneamde S-teams. Dat binne bygelyks hbo-stazjêrs dy't mbo-studinten begeliede dy't driigje út te fallen. "Jonge mensen die jonge mensen begeleiden, dat levert een ongelooflijk goed resultaat op. We hebben 3,8 procent uitval, maar in de vestigingen met S-teams zitten we onder der 2 procent. Daar kunnen we nog stappen in zetten," jout Meijerink ta.

(Advertinsje)
(Advertinsje)