Fryske Skuorkalinder 2020: de provinsje sjoen troch de eagen fan Friezen

14 aug 2019 - 07:07

Grinslân en Drinte hawwe der al ien, en dus waard it tiid dat Fryslân der ek ien krijt: in skuorkalinder mei bylden út de provinsje. It idee efter de Fryske Skuorkalinder foar 2020 is simpel: eltsenien kin meidwaan om de provinsje sjen te litten troch de eagen fan de bewenners. Dat kin op ferskate wizen: mei in foto, mei in gedicht, mei in tekening. Tongersdei slút de ynskriuwing.

Fryske Scheurkalender - Foto: Fryske Scheurkalender

Op de kalinder is plak foar goed 320 foto's. "We hebben al zo'n 500 tot 600 inzendingen binnen," seit inisjatyfnimmer Hent Hamming. "Dus we kunnen los, wat dat betreft. We krijgen heel veel natuur, we krijgen gedichten. Eigenlijk van alles wel wat."

Sjuery

"Hoe meer verschillende mensen meedoen, hoe mooier het is. De jury selecteert uiteindelijk de mooiste. De foto's moeten wel van een bepaalde technische kwaliteit zijn. Ze hoeven niet professioneel te zijn, maar moeten wel voldoende pixels hebben. De jury zorgt er daarna voor dat het niet te eenzijdig is," leit Hamming út.

Yn de sjuery sitte benammen minsken dy't it projekt leuk fine. "En er zitten ook mensen in van Noorderlicht, een professionele club die zich in Noord-Nederland bezighoudt met fotografie. Ze kijken ernaar of het divers is, dat er niet allemaal dezelfde foto's tussen zitten."

Foto mei ferhaal

Wat neffens Hamming ek wichtich is: "Zit er een verhaal in? Als iemand een mooi kiekje van een vaas op een tafel stuurt, maar er staat niet bij wat het verhaal is, dan komt de foto er ook niet door. En een link met Friesland is natuurlijk belangrijk. Wat beweegt je, wat raakt je in Friesland, wat vind je mooi? Dat kan bijvoorbeeld een terugblik zijn van het culturele jaar 2018."

Healwei oktober sil de kalinder presentearre wurde. "Iedereen die heeft ingezonden krijgt van ons een bericht voor de presentatie. Die is op 16 oktober, we zijn nog bezig met de locatie. Dat is ook het moment om te zien of je als inzender in de kalender staat. Men krijgt geen bericht, maar wel een gratis kalender als je erin staat."

Inisjatyfnimmer Hent Hamming oer de Fryske Skuorkalinder

(advertinsje)
(advertinsje)