MS-medicijn toch vergoed, patiënten blij: "Door dit medicijn kan ik lopen"

08 aug 2019 - 21:30

Het controversiële medicijn Fampyra, dat mensen met multiple sclerose (MS) helpt met lopen, wordt onder bepaalde voorwaarden toch vergoed door de zorgverzekering. Dat heeft minister Bruno Bruins van medische zorg bekendgemaakt. Een van de MS-patiënten die er baat bij heeft is Tom Leppink uit Koudum: "Ik ben hier ontzettend blij mee."

MS-pasjinten biede hantekeningen oan yn Den Haag út protest tsjin it feit dat Fampyra net mear fergoede waard - Foto: ANP

Leppink is 100% afgekeurd en hij kan geen echt werk meer doen. "Ik heb last van heel veel dingen, zoals mijn cognitie", zegt hij. "Het Fries lukt me ook niet meer zo goed, daarom doe ik nu alles in het Nederlands." Fampyra hielp hem wel. Toen hij het medicijn in 2016 kreeg, hoefde hij geen rolstoel meer te gebruiken. "Daardoor kan ik nu ook lopen."

Nadat Fampyra anderhalf jaar geleden uit de basisverzekering werd gehaald, was Leppink een van de mensen die actie heeft gevoerd om het terug te krijgen. "Nu hebben we eindelijk het goede nieuws gekregen dat het advies van het Zorginstituut aan de minister positief is voor een vergoeding."

In april vorig jaar werd Fampyra nog uit de basisverzekering gehaald, omdat de werking volgens het Zorginstituut niet bewezen was. Dat instituut adviseert de minister over de samenstelling van het basispakket.

Het besluit leidde tot protesten van MS-patiënten, die zeggen dat ze wel degelijk baat hebben bij het medicijn. Na acties van de MSC-vereniging wordt het besluit nu teruggedraaid.

Na het goede nieuws heeft Leppink het wel druk: "Allerlei mailtjes en berichtjes. Het is allemaal positief, steunbetuigingen aan iedereen, bedankjes aan de MS-vereniging en een aantal politici. Henk van Gerven en Lilian Ploumen zijn het meest actief geweest."

Leppink heeft zelf ook van alles gedaan: "We hebben in januari een demonstratie gehouden, daar was ik woordvoerder. We hebben een petitie aangeboden met 41.000 handtekeningen en zo is het balletje wat harder gaan rollen."

Tom Leppink

(Advertentie)
(Advertentie)