Feedokter út Ljouwert op it wite doek, "maar het draait om de boeren"

23 jul 2019 - 08:28

It is in bysûndere en drokke wike foar feedokter Maaike van den Berg út Ljouwert. Se spilet de haadrol yn de dokumintêre Veearts Maaike fan de ferneamde filmmakkers Jan Musch en Tijs Tinbergen, dy't dizze wike yn premjêre gien is. "De verscheidenheid maakt het mooi."

Foardat de dokumintêre op it wite doek toand wurde koe, binne de makkers al jierren dwaande west. Seis jier lyn begûn it projekt. "De programmamakers zijn anderhalf jaar met mij mee geweest voordat ze überhaupt begonnen te filmen", fertelt Van den Berg, feedokter yn Loppersum. "Ze hebben al mijn boeren leren kennen en keuzes gemaakt van wie ze gingen volgen. Daardoor is er een heel natuurlijk beeld ontstaan."

Wichtich by sa'n projekt is dat hja inoar fertrouwe. En dat wie sa, seit Van den Berg. "Aan dat vertrouwen hebben de makers veel tijd besteed. Ze zijn in staat geweest om heel dicht bij de boeren te komen, die in de documentaire precies zo zijn als wanneer ik er alleen ben."

De reade tried

De dokumintêre hat de namme fan Van den Berg en har berrop, mar it giet benammen oer de boeren dy't meiwurken, seit Van den Berg. "Het draait júist om de boeren. Dat is het gekke: de documentaire draagt mijn naam, maar je moet mij eigenlijk zien als het vehicle, de rode draad voor het hele verhaal. Eigenlijk wordt er een palet aan boeren gevolgd en ik cirkel daar doorheen."

Hoe wie it foar Van den Berg sels, dat har wurk hieltyd filme waard? "Daar moest ik wel even aan wennen. Ik had ook wel een paar maanden nodig om mezelf weer te worden, want als je niet oppast, ben je jezelf heel erg bewust van de camera. Het bijzondere vond ik dat die boeren eigenlijk niets eens zoveel tijd nodig hadden. Die waren snel zichzelf op het moment dat de camera's gingen draaien."

Pesterijkes en serieuze petearen

It draait dus om de boeren, mar ek Van den Berg har eigen wurk spilet yn de dokumintêre in wichtige rol. "Ook het interne leven in een dierenartsenpraktijk staat erop. Zoals dat gaat op allerlei werkplekken: van kleine pesterijen tot heel serieuze gesprekken."

Wat fûn Van den Berg dat yn de dokumintêre benammen nei foaren komme moast? "Wat wij belangrijk vonden is dat werd vastgelegd hoe het er écht aan toe gaat, zodat mensen die niet in die wereld zitten er een goed beeld van krijgen. We maken 'm niet mooier en ook niet minder mooi. Toen ze ons vroegen, dacht ik: laat dan onze boeren maar zien, daar ben ik zeer over te spreken."

It ferskaat yn de dokumintêre fynt Van den Berg sels it moaiste oan Veearts Maaike. "Wat je ziet is dat veel mensen zich niet per definitie heel erg in elkaar verdiepen. Die menselijke maat: al die acht boeren die allemaal op hun manier met die regelgeving vanuit Brussel en de overheid omgaan. Op een bepaald moment denk je: ja, er is niet één verhaal, er is niet één beeld. De verscheidenheid maakt het mooi."

Maaike van den Berg - Foto: Omrop Fryslân

Feedokter Maaike van den Berg oer 'har' dokumintêre

(advertinsje)
(advertinsje)