'Gemeente moat ûndersyk dwaan nei gefolgen grutter ûnderstasjon'

09 jul 2019 - 11:10

Omwenners meitsje harren soargen oer de gefolgen fan in grutter ûnderstasjon yn Wolvegea, stelle de partijen Blijf Stellingwarfs en GroenLinks. Fraksjefoarsitter Gaby Thijssen fan GroenLinks wol dat der ûndersyk dien wurdt nei de risiko's fan de útwreiding. "Het gaat om veiligheid, gezondheid en zekerheid."

In heechspanningsnet - Foto: ANP

Gaby Thijssen (GroenLinks) oer it stroomstasjon yn Wolvegea

De gemeente Weststellingwerf hat witte litten gjin ûndersyk te dwaan nei de risiko's fan in grutter ûnderstasjon: in elektryske ynstallaasje yn it heechspanningsnet. Dat wylst de gemeente earder, doe't de gemeenteried de oanpassing fan it stasjon goedkarde, wol in ûndersyk oankundige hie.

No't de gemeente seit dochs gjin ûndersyk te dwaan, fiele de omwenners harren no bekocht? "Zij maken zich zorgen", seit Thijssen. "Zij hadden gehoopt dat er op basis van dat onderzoek meer duidelijkheid zou komen over gezondheidsrisico's en wat het betekent voor de waarde van hun woningen die grenzen aan het onderstation."

"Kort door de bocht"

"Het vertrouwen is geschaad", giet Thijssen fierder. "Kijk, het kan natuurlijk best zo zijn dat het college tijdens het uitwerken van de toezegging tegen onverwachte problemen zijn aangelopen, maar dan hadden we daar toch graag van tevoren overleg over gehad."

"Het is nu in een memo vlak voor het reces in een heel drukke agenda gezet, althans zo voelt het. Dat het dan nu en op deze manier wordt gepresenteerd, vinden wij kort door de bocht en hadden we liever anders gezien."

"Zorgen om medewerkers"

Nei de fakânsje komt it kolleezje werom op it ûnderwerp. "Wij zullen samen met de bewoners gaan kijken wat de vraag moet zijn", seit Thijssen. "Er is ondertussen ook nog eens een nieuw aspect bij gekomen. Heiwo (in bedriuw yn de buert, red.) maakt zich zorgen om zijn medewerkers."

"Mijn inzet is dat er wel degelijk een onderzoek moet gaan komen om vast te stellen of de contouren zoals Liander die heeft aangegeven juist zijn. We zullen moeten kijken of die berekeningen kloppen. De wethouder heeft toegezegd zich te zullen inspannen om via allerlei landelijke regelingen de omwonenden schadeloos te stellen. Het gaat om veiligheid, gezondheid en zekerheid."

(Advertinsje)
(Advertinsje)