Hûndert jier âlde kolleksje fan Museum Hindeloopen kin noch altyd besjen lije

03 jul 2019 - 13:14

Museum Hindeloopen bestiet dit jier hûndert jier. De kolleksje fan skilderkeunst en tradisjonele dracht fan oprjochter Hidde Nijland is noch altyd moai om te sjen.

"Honderd jaar geleden was de doelstelling van het museum: verheffing van de ambachtsman in Hindeloopen en dat de bezoeker leerde over de rijke traditie van de Hindelooper schilderkunst en klederdracht. Veel was daarvan niet meer te zien en oprichter Hidde Nijland vond het belangrijk dat er weer wat van de geschiedenis van de stad te zien was", leit konservator Maurice Wery út.

"Die collectie van honderd jaar geleden is nog steeds te zien, maar daarnaast hebben we aandacht voor de zeevaart, zoals de fluitschepen die te zien zijn op schilderijen en tekeningen en er zijn Hindelooper stijlkamers."

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

It museum hat krekt in tentoanstelling oer sits iepene. "Het is katoenen stof uit India, geïmporteerd door de VOC in de 17de en 18de eeuw. Het zijn grote rollen, kleurrijk en bloemrijk met de hand beschilderd. Die stof is verwerkt in kostuums."

Jubileum

Op 20 en 21 septimber fiert it museum it jubileum grut. "Er is een kinderprogramma, lezingenreeks, een zomeravondpalet, een wandeling door de stad met straattheater. Er is genoeg te doen."

Ferbouwing

Ek is it museum dwaande mei in nijbouplan. Fan de gemeente en de provinsje is al jild tasein. No siket it museum noch jild by fûnsen. "Hopelijk kunnen we binnen een paar jaar met de vernieuwbouw beginnen."

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Maurice Wery fan Museum Hindeloopen

(Advertinsje)
(Advertinsje)