Veiligheidsregio warskôget foar risiko op natuerbrân: "Wees alert"

02 jul 2019 - 12:49

Veiligheidsregio Fryslân warskôget dizze dagen foar in ekstra grut risiko op natuerbrannen. Dat basearret de ynstânsje op resinte mjittingen. "Wees alert met sigaretten, barbecueën en afval dat je weggooit", seit Henk Schuin, natuerbrânspesjalist by de brânwacht.

Veiligheidsregio warskôget foar risiko op natuerbrân: "Wees alert"

Schuin leit út wêr't Veiligheidsregio Fryslân sokke warskôgingen op basearret. "Binnen Fryslân maken wij gebruik van twee meetstations die het natuurbrandrisico voor ons in kaart brengen. Er staat een station op Terschelling en één in Beetsterzwaag. We kijken daarbij naar de luchtvochtigheid, de windsnelheid, de hoeveelheid regen en het stokgewicht. Op grond daarvan maken we de inschatting of het aanmerkelijk droger is dan in andere perioden."

In natuerbrân - Foto: ANP

Fanwege de oanhâldende drûchte binne troch guon gemeenten, benammen op de Waadeilannen, al smook- en stookferbodden ôfjûn. "Wat wij proberen te zeggen is: blijf genieten van de natuurterreinen. Alleen: wees alert met sigaretten, barbecueën en afval dat je weggooit. We vragen de aandacht van onze gasten en of ze alert willen zijn met wat ze in de natuur doen."

"De kans op natuurbrand is ook afhankelijk van grondwaterstanden", giet Schuin fierder. "Door de droogte van vorig jaar zijn die standen aanmerkelijk naar beneden gegaan. We hebben heel veel forse buien gehad, maar om de grondwaterstanden te doen laten stijgen, is motregen over een langere periode gewenst."

Henk Schuin van Veiligheidsregio Fryslân oer de kâns op natuerbrân

(Advertinsje)
(Advertinsje)